03.03.2022.
Poljoprivreda

ПОРВТАР АНТУН МРАКИЋ ИЗ РУМЕ

Мање посла kод узгоја салате, али и мања зарада

Jедан од највећих румских повртара Антун Маркић од прошле године у својим пластеницима искључиво гаји салату. Некада је имао и краставац и парадајз, а сада у његових девет пластеника током године само је салата путерица и украсна. Сада је мање посла и мање зараде, али важно је да пластеници нису празни. Салата путерица кошта 30, а украсна од 40 до 45 динара за комад.

Антун Маркић повртар је након дугог бављења повртарством решио да се определи за гајење само једне биљне врсте у својим пластеницима, којих има девет. Маркић каже да током године произведе 120 хиљада комада квалитетне салата.

– Некада је у мојим пластеницима било и парадајза и краставаца и паприке, а сада само зелена салата. И код салате има посла, али далеко мање него код, на пример, парадајза , посебно када стигне за брање. Онда мораш сваки дан да имаш радну снагу, што је данас веома тешко пронаћи. Код салате има мање посла, али и мања је зарада. Не може ме нико убедити да се од производње парадајза не може зарадити. Ја то добро знам и тврдим да од парадајза може веома добро да се заради, каже Антун Маркић.

Да би се обезбедили квалитет и количина, мора се поштовати пуна агротехника.

– Нешто салате смо прошле године и бацили. Мислим да је ова година добра и да ћемо све што расадимо и продати. Салата путерица се боље продаје на пијацама од украсне. Украсну продајемо на тржиту у Београду и тренутно јој је цена 45 динара за комад. За путерицу такође имамо обезбеђено тржиште и продајемо је по 30 динара за комад, што је веома добра цена. Све испод тог износа није баш добро, додаје Маркић.

У производњу салате је укључена целокупна породица Маркић чак и најмлађи чланови. Разлог за то је свакако недостатк радне снаге, што је како каже Антун, и био разлог за одустајање од производње краставаца и парадајза без обзира што је та производња доносила далеко већу зараду од гајења салате.

З. Марковиновић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.