11.02.2022.
Društvo

POMOĆ DECI SA KOSOVA I METOHIJE SE NASTAVLJA

Humanitarna akcija uspešno završena

Akcija „Deca deci“, koju su organizovali mitrovački humanitarci je uspešno završena. Oko 800 paketa pomoći je uručeno deci sa teritorije Kosova i Metohije, koje su prethodno prikupili mališani u vrtićima i školama Sremske Mitrovice, Divoša i Laćarka. Takođe, paketići sa igračkama, slatkišima i garderobom stigli su i iz Inđije i Nikinica, a pripremili su ih humanitarci iz mitrovačke Mesne zajednice „Blok B“ i Udruženja Kraljevina Srbija. Tim povodom održana je konferencija za medije u Gradskoj kući u ponedeljak, 7. februara.

–  Naš dolazak je bio iznenađenje za učenike i nastavnike, s obzirom na to da im nismo rekli da dolazimo u opštinu Ranilug. Nekoliko dece je zaplakalo od sreće kada su nas ugledali. Drugog dana našeg putovanja, krenuli smo ka Prizrenu. Posetili smo naše svetinje. Uspostavili smo kontakt i saradnju za naredni period, kada ćemo se povezati kroz naše sportske i kulturne manifestacije, ispričao je Dragan Božić, predsednik saveta Mesne zajednice „Blok B“.

Humanitarci su posetili i manastir Draganac, Manastir Svetih arhangela kod Prizrena i grobnu crkvu Cara Dušana.

– U ovom vremenu kada smo obeležavali dan posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi, koji je nesebično sebe davao svima, napustivši dvor i krunu, otišavši u manastir, tako smo i mi svoju ljubav projavili po Kosovu i Metohiji. Obradovali smo našu decu, darujući im svetosavske paketiće i pažnju, rekao je sveštenik Branislav Divljak.

Paketi su podeljeni u vrtićima i školama u mestima Veliko Ropotovo, Pančelo, Tomance, Ranilug, Šilovo, Vitina i Kusce. Prilikom posete je uručena i novčana pomoć za lečenje teško obolele devojčice Tijane Gerić iz Mogila.

– Kao majka dvoje dece prepoznala sam zahvalnost i ljubav u očima roditelja, čijoj deci smo uručili paketiće. To je naš glavni pokretač i naš najveći motiv, da i ubuduće pomažemo izjavila je učesnica akcije Jelena Kočijašević.

Svoje utiske je podelila i Gordana Sudarević, članica delegacije koja je posetila Kosovo.

 

– Igračke i slatkiše su pakovali mališani sa teritorije Sremske Mitrovice, a svi ćemo zapamtiti rečenicu jednog deteta: „Nije važno šta im poklanjamo, nego da naši drugari znaju koliko mislimo na njih“, ispričala je Gordana Sudarević.

Grad Sremska Mitrovica je podržao akciju i pokrio troškove prevoza mitrovačkih humanitaraca.

– Humanitarna akcija „Deca deci“ je nastavak onoga što je započeto prošle godine na Vaskrs. Ovo je druga akcija Mitrovčana i njihovih prijatelja na koju smo veoma ponosni, izjavio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Naredna akcija biće organizovana već na proleće, oko predstojećeg Vaskrsa, rečeno je na održanoj konferenciji za medije.

A. Plavšić

Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.