11.02.2022.
Poljoprivreda

KANCELARIJA ZA RURALNU EKONOMIJU

Ulaganje u poljoprivredu

Već više od godinu dana, poljoprivredni proizvođači i kompanije na području Vojvodine koriste usluge Kancelarije za ruralnu ekonomiju, koja pored sedišta u Vognju sada radi i u Rumi. Pružaju svu pomoć zainteresovanim poljoprivredniicma kod konkusrisanja za subvencije i kredite, a ovih dana veliko je interesovanje za projekte IPARD programa, odnosno, konkurs konkurentne poljoprivrede.

Bojana Kuzmanović iz Kancelarije za ruralnu ekonomju je u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, koji žele da unaprede svoju proizvodnju i to uz pomoć sredstava iz IPARD programa. U pitanju je  drugi javni  poziv u 2022. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, a u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, gde država daje 50 odsto iz kredita Svetske banke, 40 posto je kredit banke, a 10 posto je učešće samog poljoprivrednika ukoliko mu se kredit odbori.

– „Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, koji uvode nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mala i srednja poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. Predmet drugog javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi, koji se odnose i na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka, proizvodnje mesa, pčelarstva i akvakulture. Za sprovođenje drugog javnog poziva u 2022. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 360.000.000,00 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, odnosno, minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 evra. Ono što je važno reći za ovaj konkrus jeste da daje mogućnost nabavke novih traktora, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo, jer obnova mehanizacije je prvi korak ka boljoj i uspešnijoj proizvodnji. Ovde moram reći i da se uskoro očekuje novi IPARD poziv Mera 1, a koji bi trebalo da bude raspisan 7. februara. Konkretno, ovaj poziv biće namenjen isključivo nabavci novih traktora, a za tu namenu biće opredeljeno 11 miliona evra, kaže Bojana Kuzmanović iz Kancelarije za ruralnu ekonomiju u Rumi i Vognju.

Ono što bi poljoprivrednici trebalo da iskoriste i u ovoj proizvodnjoj godini su svakako podsticajne mere koje dolaze sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

– Neke od mera su već raspisane, a ja ću ovde naglasiti one za stočarsku proizvodnju, odnosno, za nabvku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske proizvodnje. Naravno, tu su i druge mere koje se odnose na poboljšanje ukupne poljoprivrede, a konkursi su rasapisani do kraja februara, dodaje Bojana Kuzmanović.

Dosadašnje iskustvo zaposlenih u Kancelariji govori da su poljoprivrednici u Sremu veoma dobro informisani o svim konkursima koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. Posebno prednjače paori iz opštine Ruma, tvrdi Kuzamnović.

– Moram istraći da su poljoprivrednici u opštini Ruma na prvom mestu po informisanosti, ali i konkurisanju za subvencije sa svih nivoa vlasti. To se može svakako pripisati veoma dobrom radu Poljoprivredne stručne službe, koja pravovremeno poljoprivrednike obaveštava o svim konkursima bilo republičkim ili pokrajinskim, kao i onim iz Evropske unije, tako da za njih nema nekih nepoznanica kada je ta tematika u pitanju. Već su postali  izverzirani kada je dokumentacija u pitanju, tako da je sa njima najlakše raditi. Moram reći da su paori iz opštine Ruma i dalje na prvom mestu kod korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koje opredeljuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu  šumarstvo, kaže Bojana Kuzmanović iz Kancelarije za ruralu ekonomiju.

Pored svega ovoga, Kancelarija veoma uspešno sarađuje i na projektima koji se odnose na kvalitet zemljišta i kvalitet vazduha, a dobru saradnju ima sa Prirodno – matematičkim fakultetom, poljoprivrednim stručnim službama kao, udruženjima i organizacijama koje se bave turizmom.

Z.M.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.