14.10.2021.
Društvo

ПОЧЕЛА АДАПТАЦИЈА НЕКАДАШЊЕГ „АУРЕУСА“

Митровица добија туристички инфо – центар

У центру Сремске Митровице почели су радови на адаптацији некадашњег кафића „Ауреус“. Овај објекат поред Градског парка по окончању радова постаће туристички инфо – центар, који је Сремској Митровици недостајао.

Почетак радова обишли су Мирослав Јокић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове и имовину, и Петар Самарџић, заменик градоначелнице.

Мирослав Јокић је рекао да радове финансира Министарство туризма, трговине и телекомуникација са 8,4 милиона динара и Град Сремска Митровица са 1,7 милиона динара, а требало би да буду завршени за 90 дана.

– По завршетку радова, туристи и Митровчани ће моћи да уживају у једном савременом, мултифункционалном објекту. Највећи део простора туристичког инфо – центра заузимаће изложбени простор у ком ће бити изложени сувенири, штампани и електронски материјали, који говоре о нашим богатствима и туристичким потенцијалима, а посетиоци ће моћи и да кроз различите анимације виде како је изгледао Сирмијум. Њега истичемо као доминантну вредност у туристичком потенцијалу, рекао је Јокић

Како је Јокић додао, објектом ће управљати Туристичка организација града Сремска Митровица.

– Идеја се појавила раније, али свакако да је пандемија вируса короне потврдила одлуку Града да један овакав објекат определи за презентацију туристичких садржаја и ми смо то управо урадили. Између осталог, и на прошлогодишњем патиципативом буџетирању грађани су гласали за поновно стављање у функцију јавног тоалета. Нарочито ми је драго што је овај пројекат препознала држава. Министарство туризма, телекомуникација и трговине је обезбедило 90 одсто средставаа и у будућности ће подржати овај пројекат, нагласио је Мирослав Јокић.

Како је рекао Петар Самарџић, Сремска Митровица има заиста много тога да понуди домаћим и страним туристима. Од лепота Фрушке горе, преко богатог културно-историјског и материјалног наслеђа античког Сирмијума, до разноликости флоре и фауне Специјалног резервата природе „Засавица”.

– Све те туристичке потенцијале свакако ћемо лакше презентовати посетиоцима нашег града путем једног оваквог туристичког инфо-центра, који је деценијама уназад недостајао Сремској Митровици. Биће то место где ће и домаћи и страни туристи, али и наши суграђани моћи да се упознају са Сремском Митровицом, да добију све потребне сервисне информације, да купе неки од градских сувенира са мотивима Сремске Митровице. Моћи ће да пробају и да купе неке од сремских специјалитета, али и да предахну уз шољицу кафе, чашу домаћег сока или фрушкогорског вина наших локалних винара. Биће то место на ком ће туристички водичи боље упознати посетиоце Сремске Митровице са свим и културно – историјским и туристичким знаменитостима нашег града, рекао је Самарџић.

Б. Т.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.