14.10.2021.
Poljoprivreda

POSLE 30 GODINA PONOVO MOŽEMO DA IZVOZIMO PILETINU ZEMLJE EVROPSKE UNIJE

Velika šansa za stočare

U petak, 8. oktobra počele su procedure za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je krajem septembra u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU i rekao da će se srpska piletina ponovo naći na evropskom tržištu. Takođe je najavio još jednu kontrolu u februaru 2022. godine, nakon koje bi i svinjetina mogla da se izvozi u zemlje EU.

Kao što je već ranije rečeno, piletina, jaja i svinjsko meso se iz Srbije u EU nisu izvozili 30 godina. Branislav Nedimović je u izjavi za RTV napomenuo da je Srbija završila posao kad je u pitanju bezbednost hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu, izvoz mesa se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

Nedimović je naglasio da se sada otvaraju nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što se proizvede na njivama moći će da se „provuče“ kroz stočni fond i napravi dodatna vrednost.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministar Branislav Nedimović naglašava da je najvažnije da povedu računa o procesu tova, zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

– Ako to uradimo, sada imamo nekoliko različitih tržišta i mogućnost bolje prodaje robe. To je suština trgovine u poljoprivredi – da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom, EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.