14.10.2021.
Društvo

POČELA ADAPTACIJA NEKADAŠNJEG „AUREUSA“

Mitrovica dobija turistički info – centar

U centru Sremske Mitrovice počeli su radovi na adaptaciji nekadašnjeg kafića „Aureus“. Ovaj objekat pored Gradskog parka po okončanju radova postaće turistički info – centar, koji je Sremskoj Mitrovici nedostajao.

Početak radova obišli su Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu, i Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice.

Miroslav Jokić je rekao da radove finansira Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija sa 8,4 miliona dinara i Grad Sremska Mitrovica sa 1,7 miliona dinara, a trebalo bi da budu završeni za 90 dana.

– Po završetku radova, turisti i Mitrovčani će moći da uživaju u jednom savremenom, multifunkcionalnom objektu. Najveći deo prostora turističkog info – centra zauzimaće izložbeni prostor u kom će biti izloženi suveniri, štampani i elektronski materijali, koji govore o našim bogatstvima i turističkim potencijalima, a posetioci će moći i da kroz različite animacije vide kako je izgledao Sirmijum. Njega ističemo kao dominantnu vrednost u turističkom potencijalu, rekao je Jokić

Kako je Jokić dodao, objektom će upravljati Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica.

– Ideja se pojavila ranije, ali svakako da je pandemija virusa korone potvrdila odluku Grada da jedan ovakav objekat opredeli za prezentaciju turističkih sadržaja i mi smo to upravo uradili. Između ostalog, i na prošlogodišnjem paticipativom budžetiranju građani su glasali za ponovno stavljanje u funkciju javnog toaleta. Naročito mi je drago što je ovaj projekat prepoznala država. Ministarstvo turizma, telekomunikacija i trgovine je obezbedilo 90 odsto sredstavaa i u budućnosti će podržati ovaj projekat, naglasio je Miroslav Jokić.

Kako je rekao Petar Samardžić, Sremska Mitrovica ima zaista mnogo toga da ponudi domaćim i stranim turistima. Od lepota Fruške gore, preko bogatog kulturno-istorijskog i materijalnog nasleđa antičkog Sirmijuma, do raznolikosti flore i faune Specijalnog rezervata prirode „Zasavica”.

– Sve te turističke potencijale svakako ćemo lakše prezentovati posetiocima našeg grada putem jednog ovakvog turističkog info-centra, koji je decenijama unazad nedostajao Sremskoj Mitrovici. Biće to mesto gde će i domaći i strani turisti, ali i naši sugrađani moći da se upoznaju sa Sremskom Mitrovicom, da dobiju sve potrebne servisne informacije, da kupe neki od gradskih suvenira sa motivima Sremske Mitrovice. Moći će da probaju i da kupe neke od sremskih specijaliteta, ali i da predahnu uz šoljicu kafe, čašu domaćeg soka ili fruškogorskog vina naših lokalnih vinara. Biće to mesto na kom će turistički vodiči bolje upoznati posetioce Sremske Mitrovice sa svim i kulturno – istorijskim i turističkim znamenitostima našeg grada, rekao je Samardžić.

B. T.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.