12.08.2021.
Poljoprivreda

STANJE USEVA U STAROPAZOVAČKOM ATARU

Suncokret obećava, soji treba kiša

Vremenski uslovi u ovoj proizvodnoj godini su veoma ekstremni. Najpre visoke temperature, zatim obilne padavine, i sada ponovo tropski talas vrućina ostaviće posledice na nekim usevima.  Suncokret obećava, kukuruz je solidan kao i šećerna repa, dok soju napadaju grinje i treba joj kiša – to je ukratko stanje u staropazovačkom ataru. Suncokret kao moćna biljka sa dubokim korenom, od svih useva u staropazovačkom ataru najbolje je podneo velike vremenske oscilacije, kiša je došla u pravom trenutku, završeno je cvetanje i sad je u fazi nalivanja zrna.  Krajem avgusta se očekuje početak žetve, a prema proceni stručnjaka prinosi bi trebalo da budu prosečni, oko 3,5 tone po hektaru.  Nisu ga napale ni bolesti, za razliku od soje, koju na pojedinim parcelama pored puteva treba zaštiti od grinja.

–Grinje su insekti koji se jako brzo množe na visokim temperaturama. Odgovara im temperatura od 25-30 stepeni kao i one više, a i suvo vreme. Na ovaj način dolazi do širenja grinja na cele parcele. Ukoliko dođe do toga neophodno je i da se radi suzbijanje, ovo je veoma skupa mera, potrebna je velika količina vode, a tretman se radi samo uveče. Tretman bi trebalo da se ponovi za deset dana, rekla je agronom zaštite bilja Marija Hric.

Soja je najviše stradala, i bez obzira na vegetativnoj masi, ne obećava više od dve tone.

– Deluje sasvim u redu, dok se na uđe u njivu, dok se ne pogleda koliko ima spratova, koliko ima zrna u svakoj mahuni, kada se sve to vidi čovek se malo razočara, iz razloga što i sada nedostaje kiša da bi došlo do nalivanja bar tih formiranih mahuna i formiranih zrna, dodala je Marija Hric.

Šećerna repa je dobro podnela sušu, a kiša joj je zatim  pomogla pri debljanju korena. Sad treba sačuvati  list, kako  bi se što više šećera deponovalo u koren, zbog čega su neophodni tretmani protiv cerkospore, a bilo je i gusenica i repine vaši.

Iako je među najzastupljenijim kulturama na pazovačkom ataru, kukuruz je prosečnan.

– Bitno je da je svaki klip ozrnjen. Četiri talasa visokih temperatura i do  40 stepeni doveli su do sterilizacije polena i iz tog razloga došlo je do lošijeg ozrnjavanja, naglasila je naša sagovornica.

Prema trenutnom stanju useva, agronom Marija Hric, smatra da dobri domaćini mogu očekivati oko 10 tona kukuruza po hektaru.

Zdenka Kožik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.