12.08.2021.
Društvo

11. REGATA MAJKE ANGELINE

I start i cilj u Kupinovu

  1. Regata Majke Angeline zaplovila je 7. avgusta u Kupinovu. Molitvu za mirnu plovidbu služilo je Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, koji je Regatu nazvao čudesnim i lepim poduhvatom u čast svetih Brankovića, čudesne porodice koja je, kako je rekao, snagom svoga duha i svoje vere osvetila ovo parče srpske i sremske zemlje.

Regataše je na 25 kilometara dugo putovanje po obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara ispratilo i opštinsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Opštine Pećinci Sinišom Đokićem koji je učesnicima regate poželeo dobro druženje i bezbednu plovidbu.

– Regatom Majke Angeline svake godine odajemo počast srpskoj despotskoj porodici Branković, koja je ovde u Kupinovu održala srpsku državnost u mračnim vremenima nakon pada Smedereva. Ujedno, regata je dobra prilika da se učesnici upoznaju i da uživaju besprekornoj prirodi Obedske bare i reke Save, poručio je Đokić.

Organizator Regate Majke Angeline je Turistička organizacija opštine Pećinci, pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, a direktorka pećinačke TO Ljubica Bošković istakla je da je ovo jedina regata koja plovi 25 kilometara, a da su joj start i cilj u ataru istog sela.

– Regata startuje na 80. kilometru reke Save, a pristaje na 55. kilometru. Ipak, zahvaljujući meandru koji reka Sava pravi na ovom delu svog toka, između starta i cilja kopnenim putem ima svega nekoliko kilometara. Ljubitelji prirode, ljubitelji vode mogu na ovoj regati da uživaju u plovidbi moćnom, mirnom, ravničarskom rekom Savom i da upijaju prirodne lepote ovog kraja oličene u Specijalnom rezervatu prirode Obedska bara, izjavila je Bošković i dodala da je cilj regate u neposrednoj blizini srednjovekovne tvrđave Kupinik u kojoj su, nakon pada Smedereva, stolovali despotica Angelina Branković, zbog svoje dobrote u narodu zapamćena kao Majka Angelina, i njeni sinovi Jovan i Đorđe, što Kupinik čini poslednjom prestonicom srednjovekovne srpske države.

U Kupiniku je stolovao i iz njega polazio u ratne pohode legendarni srpski despot Vuk Grgurević Branković, u narodu zapamćen kao Zmaj Ognjeni Vuk. Ovaj srpski junak bio je pripadnik viteškog reda Zmaja kojem su u to vreme pripadali brojni vitezovi hrišćanske Evrope.

Na ovogodišnjoj regati učestvovalo je preko 50 plovila, a učesnici su došli mahom iz Srema, ali i iz cele Srbije. Da je Regata Majke Angeline jedno veliko druženje potvrdio je i Željko Stevanović koji je učestvovao na svih 11 dosadašnjih regata.

– Na Regati Majke Angeline učestvujem jer je zaista lepo druženje. Iz godine u godinu okuplja se sve više učesnika, a većinu čine mladi ljudi, rekao je Stevanović.

Kako se održavanje ovogodišnje regate poklopilo sa održavanjem Likovne kolonije u Kupinovu, danas su zajedno sa regatašima plovili i umetnici, učesnici 12. Likovne kolonije Kupinovo, kojima će ovaj doživljaj možda poslužiti kao inspiracija za neka nova umetnička dela. Na cilju je sve učesnike, kako dolikuje Donjem, svinjskom Sremu, dočekao tradicionalni sremski svinjski paprikaš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.