27.05.2021.
Ekonomija

SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Plan razvoja opštine Šid za period od 2022. do 2028.

Odbornici Skupštine opštine Šid su na sednici koja je održana u utorak, 18. maja, usvojili Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja opštine Šid za period od 2022. do 2028. Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda bila je Branimirka Riđošić, pomoćnik predsednika Opštine Šid.

– Plan je važan zbog toga što ćemo mi na taj način ustanoviti koje su naše prednosti i truditi se da te prednosti iskoristimo na najbolji mogući način. Formulisaćemo viziju razvoja opštine, odnosno, kako mi to vidimo opštinu u narednom sedmogodišnjem periodu. Kroz ovaj plan razvoja ustanoviće se svi oni ciljevi koje želimo da postignemo, kao i mere koje ćemo preduzeti kako bi došlo do realizacije tih ciljeva. Ceo proces će biti javan i transparentan, a to znači da će na sajtu Opštine biti postavljen baner na kome će biti postavljene sve aktivnosti i vesti u vezi sa izradom Plana razvoja opštine Šid za period od 2022. do 2028. – rekla je Branimirka Riđošić.

Doneta je i Odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Opštine Šid.

– Opština Šid i mesne zajednice imaju svoju svojinu na poljoprivrednom zemljištu van građevinskog rejona. Pratićemo sve odluke Ministarstva poljoprivrede koje se odnose prema državnoj svojini, te ćemo se i mi tako odnositi prema opštinskoj zemlji. Osnovni razlog donošenja ove odluke je izuzetno veliki broj uzurpacija, kao i to što su velike površine zemljišta u zapuštenom stanju i nećemo dozvoliti da neki lokalni tajkuni prisvajaju zemljište koje je u svojini Opštine Šid. Proverićemo sve parcele i staviti ih u legalne tokove – objasnio je predsednik Opštine Šid Zoran Semenović.

Direktori javnih preduzeća su na sednici podneli izveštaje o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti poslovanja za prvi kvartal u ovoj godini. Na izveštaje je reagovala Dejana Krsmanović, opštinski odbornik i pokrajinski poslanik, koja je uputila zahtev direktorima javnih preduzeća „Vodovod“ i „Standard“, da u pisanoj formi dostave spisak svojih dužnika za pružene usluge. Na sednici su donete i odluke o osnivanju slobodne zone Šid i privrednog društva koje će upravljati tom zonom. Prema rečima predsednika Opštine Šid Zorana Semenovića u Republici Srbiji postoji petnaest slobodnih zona. Osnivanjem slobodne zone Šid izbrisaće se tržišna granica i omogućiti dolazak i poslovanje kompanija iz zemlje i inostranstva po istim tržišnim pravilima.

D. P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.