20.05.2021.
Aktuelno

СРЕМСКА МИТРОВИЦА

Oбележена годишњица историјског водостаја

На шета­ли­шту Слав­ка Дубље­ви­ћа 16. маја, обе­ле­же­на је сед­ма годи­шњи­ца одбра­не од попла­ва. У мају 2014. годи­не је на реци Сави изме­рен исто­риј­ски водо­стај од неве­ро­ват­них 863 цен­ти­ме­та­ра. У знак сећа­ња на дане када су Митров­ча­ни успе­ли да побе­де у бор­би са набу­ја­лом реком, која је пре­ти­ла да попла­ви град и тако угро­зи мно­га дома­ћин­ства, одр­жа­на је све­ча­ност на којој је при­су­ство­вао пот­пред­сед­ник Вла­де и мини­стар пољо­при­вре­де Бра­ни­слав Неди­мо­вић, гра­до­на­чел­ни­ца Све­тла­на Мило­ва­но­вић, заме­ник гра­до­на­чел­ни­це Петар Самар­џић и оста­ли пред­став­ни­ци локал­не само­у­пра­ве.

– У име Гра­да се захва­љу­јем сви­ма који су дошли на шета­ли­ште Слав­ка Дубље­ви­ћа како бисмо обе­ле­жи­ли седам годи­на од одбра­не гра­да од попла­ва. Тада је заи­ста било дра­ма­тич­но али има­ли смо одлич­не вође, коман­дан­та шта­ба за ван­ред­не ситу­а­ци­је, тада­шњег гра­до­на­чел­ни­ка Бра­ни­сла­ва Неди­мо­ви­ћа, њего­ве сарад­ни­ке, а тако­ђе, сва јав­на пред­у­зе­ћа су одлич­но ради­ла у одбра­ни од попла­ва. Међу­тим, ништа од тога не би могло да буде, да није било ста­нов­ни­ка Срем­ске Митро­ви­це, волон­те­ра, свих оних који су дошли из дру­гих места да нам помог­ну у тим нај­те­жим тре­ну­ци­ма. То се ника­да не забо­ра­вља. Град­ски штаб за ван­ред­не ситу­а­ци­је и даље ради, само у дру­га­чи­јој ван­ред­ној ситу­а­ци­ји. Данас се бори­мо про­тив пан­де­ми­је кови­да-19, али сам сигур­на да ћемо побе­ди­ти, као што смо побе­ди­ли 2014. годи­не. Јер, са јед­не стра­не има­мо иску­ство, људе који су већ уче­ство­ва­ли у ван­ред­ној ситу­а­ци­ји у одбра­ни од попла­ва, а са дру­ге стра­не има­мо сјај­не волон­те­ре, омла­ди­ну која је пока­за­ла да је вео­ма саве­сна, вео­ма одго­вор­на и у овој ван­ред­ној ситу­а­ци­ји, обја­сни­ла је гра­до­на­чел­ни­ца Мило­ва­но­вић.
Она је дода­ла да је иза бор­бе од попла­ва остао зна­ча­јан доку­мент који се одно­си на све пред­у­зе­те мере и актив­но­сти на зашти­ти и спа­са­ва­њу ста­нов­ни­штва и мате­ри­јал­них доба­ра током маја 2014. годи­не.
– Као гра­до­на­чел­ни­ци и коман­дан­ту Шта­ба за ван­ред­не ситу­а­ци­је, овај доку­мент ми је вео­ма помо­гао данас када се нала­зи­мо у ван­ред­ној ситу­а­ци­ји због епи­де­ми­је коро­на-виру­са. У њему су садр­жа­ни сви закључ­ци и наред­бе које је тада Штаб за ван­ред­не ситу­а­ци­је доно­сио, како је то тада изгле­да­ло и могу рећи да све то вра­ћа емо­ци­је и успо­ме­не на тај пери­од. Посеб­но ми је запа­ло за око да је, пре него што је Вла­да Репу­бли­ке Срби­је 15. маја, те 2014. годи­не про­гла­си­ла ван­ред­ну ситу­а­ци­ју у Срби­ји, наш тада­шњи Кри­зни штаб на челу са коман­дан­том, одно­сно са тада­њим гра­до­на­чел­ни­ком Бра­ни­сла­вом Неди­мо­ви­ћем, про­це­нив­ши да може да дође до вели­ке опа­сно­сти, запо­чео при­пре­ме и пре него што је зва­нич­но про­гла­ше­на ван­ред­на ситу­а­ци­ја земљи. Пре­ма Хидро­ме­те­о­ро­ло­шком заво­ду, 16. маја још није било назна­ка да ће доћи до исто­риј­ског водо­ста­ја Саве. Међу­тим, 17. маја Сава је дости­гла исто­риј­ски мак­си­мум од 863 цен­ти­ме­та­ра. Од 15. маја до 2. јуна, када је окон­ча­на ван­ред­на ситу­а­ци­ја, била је дано­ноћ­на бор­ба. Тре­ба­ло је оста­ти хлад­не гла­ве, миран у таквој ситу­а­ци­ји, ева­ку­и­са­ти сво ста­нов­ни­штво. Хва­ла сви­ма вама који су уче­ство­ва­ли у тада­шњој бор­би, иста­кла је Све­тла­на Мило­ва­но­вић.
Алек­сан­дар Нико­лић, тада­шњи тех­нич­ки дирек­тор Јав­ног пред­у­зе­ћа „Вој­во­ди­на­во­де”, уче­ство­вао је у одбра­ни од попла­ва.

– Пре седам годи­на, водо­ста­ји су били непред­ви­ђе­ни, 60 ценит­ме­та­ра већи него што је дотад ика­да забе­ле­же­ни. Како се циклон фор­ми­рао, биле су угро­же­не и окол­не земље Босна и Хер­це­го­ви­на и Хрват­ска. Уз помоћ гра­ђа­на Срем­ске Митро­ви­це успе­шно је спро­ве­де­на одбра­на. На кеју је било око 4.000 људи, деца су вези­ва­ла џако­ве, све је било пер­фект­но орга­ни­зо­ва­но, захва­љу­ју­ћи томе се и успе­ло у све­му, изја­вио је Нико­лић.

Он је додао да су тада­шње про­це­не биле да би услед про­до­ра набу­ја­ле реке 40 посто гра­да било пото­пље­но.
– Око 20.000 ста­нов­ни­ка је поме­ре­но са кри­тич­не зоне. Успе­ло се у одбра­ни захва­љу­ју­ћи тру­ду, непро­спа­ва­ним ноћи­ма и на неки начин вели­ком срцу гра­ђа­на Срем­ске Митро­ви­це и свих који су дошли да помог­ну. Нажа­лост, били су про­би­је­ни наси­пи у Хрват­ској и Босни и то је узро­ко­ва­ло попла­ве на Јаме­ни, на делу општи­не Шид али и тамо смо успе­ли све да реши­мо. Овај кеј, који је тада био јед­но од нај­кри­тич­ни­јих места, постао је јед­но лепо место где може­те да се про­ше­та. Посто­ји мобил­на опре­ма за одбра­ну од попла­ва, која врло брзо може да се мон­ти­ра и сад је дале­ко сма­њен ризик од попла­ва, казао је Нико­лић.

Под­се­ти­мо, тада­шњи коман­дант Шта­ба за ван­ред­не ситу­а­ци­је и гра­до­на­чел­ник Бра­ни­слав Неди­мо­вић, како је сам при­за­но, донео је том при­ли­ком јед­ну од нај­те­жих одлу­ка у живо­ту- одлу­ку о ева­ку­а­ци­ји 20.000 људи из Срем­ске и Мачван­ске Митро­ви­це и Лаћар­ка због угро­же­но­сти од набу­ја­ле реке, али је у тој бици оства­рен успех.
Тог маја, 2014. годи­не хиља­де Митров­ча­на пуни­ло је џако­ве песком, поста­вље­но је 760.000 џако­ва дуж 21 кило­ме­тра наси­па. Пома­га­ли су добри људи из дру­гих кра­је­ва Срби­је, са Косо­ва и Мето­хи­је, као и из реги­о­на Сло­ве­ни­је, Хрват­ске, Босне и Хер­це­го­ви­не, иска­зав­ши коли­ко вре­де хума­ност и добро­та када је нај­те­же. Тада су митро­вач­ки волон­те­ри пако­ва­ли и носи­ли помоћ угро­же­ном ста­нов­ни­штву.

Они су тако­ђе, уче­ство­ва­ли у обе­ле­жа­ва­њу годи­шњи­це од попла­ва, али на дру­га­чи­ји начин. Волон­те­ри Кан­це­ла­ри­је за мла­де очи­сти­ли су при­о­ба­ље јер сма­тра­ју да, чува­ју­ћи при­ро­ду, чува­мо себе и обез­бе­ђу­је­мо леп­ше и сигур­ни­је место за живот. Волон­те­ри Црве­ног крста били су вео­ма актив­ни тада, а и сада на новом задат­ку и пома­жу сугра­ђа­ни­ма у бор­би про­тив коро­на-виру­са, орга­ни­за­ци­ји вак­ци­на­ци­је, одго­ва­ра­ју­ћи тако на иза­зо­ве овог вре­ме­на. Митро­ви­ца је и захва­љу­ју­ћи њима, данас упра­во, сигу­ран и леп град. Ликов­ни ауто­ри Милан Кар­даш и Воји­слав Крстић насли­ка­ли су стрит арт мурал на кеју у Срем­ској Митро­ви­ци, као сим­бо­ли­чан при­каз одбра­не од попла­ва.
Током прте­клих годи­на на пла­ну одбра­не од попла­ва доста је ура­ђе­но, захва­љу­ју­ћи пот­пред­сед­ни­ку и мини­стру Неди­мо­ви­ћу, ура­ђе­ни су мобил­ни одбрам­бе­ни пане­ли, као савре­ме­на одбра­на од попла­ва и сад је Митро­ви­ца пот­пу­но без­бед­на. Одбра­на Гра­да од висо­ких вода и могу­ћих попла­ва под­ра­зу­ме­ва, поста­вља­ње мон­та­жно – демон­та­жних пане­ла што је нај­са­вре­ме­ни­ји и нај­си­гур­ни­ји начин да се реши про­блем попла­ва. Заштит­ни пане­ли су висо­ки од 1,2 до 1,8 мета­ра у одно­су на сада­шње коте кеја и на тај начин град се шти­ти од хиља­ду­го­ди­шњих вода.

К. Вереш

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.