18.05.2021.
Aktuelno, Koronavirus

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Смањује се број заражених корона-вирусом, ситуација и даље ванредна

Седница Штаба за ванредне ситуације је одржана 18. маја и на њој је било речи о епидемијској ситуацији на територији Сремске Митровице и целог Срема, као и о процесу вакцинације у Митровчана. Према речима директорке Завода за јавно здравље др Наде Зец Петковић, епидемијска ситуација у Срему је и даље ванредна, али се примећује пад инфицираних лица. Начелник Опште медицине др Адил Елхаг је истакао да је у последње две недеље приметан пад броја прегледа у ковид амбулантама Дома здравља. Због тога је одлучено да се промени радно време ковид амбуланти, које је сада од 7 до 14 сати сваког дана. Такође, он је казао да вакцинација у Сремској Митровици протиче добро и да је до 17. маја прву дозу примило 29.326 грађана, што је 47,5 посто популације, а ревакцинисано је 37,39 одсто грађана. Укупан број пацијената у Ковид болници је 63.

Др Нада Зец Петковић је изнела податке о броју активних случајева и новоинфицираних лица вирусом короне.

– Завод за јавно здравље оцењује епидемијску ситуацију као ванредну са смањењем броја инфицираних на дневном нивоу и са тенденцијом преласка ситуације у неповољну. На основу детаљне анализе, последњи пресек података говори да је број регистрованих активних лица у Срему 806. Од тог броја у Сремској Митровици је 292 лица, Старој Пазови 129, Руми 103, Инђији 155 лица, Шиду 64, Пећинцима 42 и у Иригу 21 лице. Током 17. маја је регистрован 21 нови случај инфекције корона-вирусом. Од тог броја је у Сремској Митровици 10 лица, Старој Пазови три, Руми два, у Инђији је регистровано једно лице, Шиду четири, Пећинцима једно и у Иригу није регистровано ниједно лице оболело од корона-вируса. Најповољнију стопу преваленције има општина Шид, а најнеповољнију општина Инђија, рекла је др Зец Петковић.

Такође, др Нада Зец Петковић је изнела податке о стању у Општој болници.

– Укупан број пацијената у Корона центру је 51. Број позитивних је 25, на респиратору је 10, кисеоничкој потпори је 22 пацијента. У Ургентном пријему Опште болнице 17. маја је прегледано 125 особа, од тога је 43 лица било на првом прегледу. Хоспитализована су три лица, а осам је отпуштено из Опште болнице, казала је др Зец Петковић.

С обзиром на то да се ближи сезона летовања и путовања, ПЦР и антиген тест се у те сврхе може урадити у Заводу за јавно здравље. Претходно је потребно да се особа пријави на еПорталу, при чему се одабере место и термин тестирања. Цена за ПЦР тест је 9000 динара, а за антиген тестове 3500 динара.

Др Адил Елхаг је рекао да је 17. маја прву дозу вакцине примило 164 грађана, а ревакцинисано је 265 Митровчана. Такође, на првом прегледу је било 29 пацијената, од чега је шест пацијената било антиген позитивно, али није било хоспитализације грађана Сремске Митровице.

– Одлучили смо да се повећа рад сеоских амбуланти Дома здравља. Све сеоске амбуланте ће радити, осим у Салаша Ноћајском и ЗасавициII. Пацијенти из тих места ће одлазити амбуланту у Мачванској Митровици. Хитне случајеве који захтевају ургентан преглед ће преузети болнички пријем Опште болнице, рекао је др Елхаг.

Он је најавио да ће наредног викенда вакцинални пунктови у Сремској Митровици бити испред „Лидла“ од 9 до 19 часова, док ће вакцинални пункт испред Библиотеке радити од 9 до 21 час.

Како је истакнуто на седници, дискутовати о томе која ће вакцина дати највећи број антитела нема основа, јер су имуни системи ти који треба да дају одговор и заштите лице од потенцијалног новог контакта са вирусом. Поента је у одбрамбеном одговору организма и уколико дође до нове инфекције да клиничка слика буде блажа или да буду неприметни симптоми. Битно је присуство антитела, а не њихов број, јер се он повећава и смањује.

Др Елхаг је казао да је „бустер“ доза вакцине, то јест трећа доза, неминовност и да ће морати да је приме сви који су вакцинисани било којом вакцином.

– Та доза ће бити направљена на основу нових сојева вируса. То је неминовно. Вакцина штити једним делом, али када се појави нови сој вируса који су преварили имуни систем, мораће да се направи вакцина која је побољшана. Мислим да неће бити неопходно да се прима вакцина од истог произвођача, јер се штитимо од истог антигена, односно агенса. На пример, људи који су у Европи примили прву дозу „Астра Зенеке“ и сада могу да приме „Фајзер“ или „Модерну“ као другу дозу. Мислим да ће се трећа доза примити на јесен, изјавио је др Елхаг.

З. Поповић

фото: Б. Туцаковић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.