15.03.2021.
Izdvojena vest

СРЕМСКА МИТРОВИЦА

Четр­на­ест избе­глич­ких поро­ди­ца доби­ло сред­ства за купо­ви­ну сео­ских кућа

У Град­ској кући 11. мар­та, 14 избе­глич­ких поро­ди­ца је пот­пи­са­ло уго­во­ре о доде­ли бес­по­врат­не помо­ћи за купо­ви­ну сео­ске куће са окућ­ни­цом. Куће за 14 избе­глич­ких поро­ди­ца обез­бе­ђе­не су реги­о­нал­ним стам­бе­ним про­гра­мом (РХП). Овај зајед­нич­ки про­грам Босне и Хер­це­го­ви­не, Хрват­ске, Црне Горе и Срби­је има за циљ реша­ва­ње стам­бе­ног пита­ња избе­глих лица, кроз доде­лу стам­бе­них једи­ни­ца, сео­ских дома­ћин­ста­ва и паке­та гра­ђе­вин­ског мате­ри­ја­ла. Про­грам се финан­си­ра из дона­тор­ских сред­ста­ва којим упра­вља Бан­ка за раз­вој Саве­та Евро­пе.
Уго­во­ре су уру­чи­ли гра­до­на­чел­ни­ца Срем­ске Митро­ви­це Све­тла­на Мило­ва­но­вић и начел­ник Град­ске упра­ве за соци­јал­ну зашти­ту и зашти­ту живот­не сре­ди­не Дра­жен Риђо­шић.

– Град Срем­ска Митро­ви­ца је и до сада уче­ство­вао у ско­ро свим пот­про­јек­ти­ма Реги­о­нал­ног про­гра­ма за помоћ избе­глим и расе­ље­ним лици­ма, тако да смо успе­ли да збри­не­мо мно­го поро­ди­ца, без обзи­ра да ли су у пита­њу куће са окућ­ни­цом, гра­ђе­вин­ски мате­ри­јал, мон­та­жне куће или ста­но­ви. Сво­је уче­шће, нарав­но, наста­вља­мо и даље, тако да је Град у мар­ту про­шле годи­не рас­пи­сао јав­ни позив за при­ја­ву свих оних који­ма је ова помоћ потреб­на. Завр­шен је у фебру­а­ру ове годи­не и резул­тат тога било је пот­пи­си­ва­ње 14 уго­во­ра са избе­глим лици­ма и њихо­вим поро­ди­ца­ма, за купо­ви­ну кућа са окућ­ни­цом и помоћ у гра­ђе­вин­ском мате­ри­ја­лу. Вред­ност овог паке­та је 11,5 хиља­да евра. Од тога би се мак­си­мал­но кори­сти­ло девет и по хиља­да за откуп сео­ске куће са окућ­ни­цом, а оста­так за помоћ у гра­ђе­вин­ском мате­ри­ја­лу. Сви­ма желим да у сво­јим новим домо­ви­ма про­ве­ду мир­не и лепе годи­не, рекла је Све­тла­на Мило­ва­но­вић.
Поро­ди­це који­ма су уру­че­на уго­во­ри су има­ле при­ли­ку да ода­бе­ру кућу коју су хте­ли и да је купе у окви­ру доде­ље­них сред­ста­ва.
– За 14 поро­ди­ца су купље­на сео­ска дома­ћин­ства. Све куће се нала­зе на тери­то­ри­ји гра­да Срем­ска Митро­ви­ца, осим јед­не која је на тери­то­ри­ји општи­не Бога­тић. Вред­ност кућа је девет и по хиља­да евра. Уз сео­ско дома­ћин­ство се доби­ја и пакет малог гран­та за гра­ђе­вин­ски мате­ри­јал за поправ­ку и адап­та­ци­ју посто­је­ћих некрет­ни­на. Срем­ска Митро­ви­ца стал­но уче­ству­је у реги­о­нал­ном про­гра­му што кроз изград­њу ста­но­ва, укуп­но је изгра­ђе­но 70 стам­бе­них једи­ни­ца, што у доде­ли паке­та гра­ђе­вин­ског мате­ри­ја­ла, којих је поде­ље­но 40 до сада, рекла је Суза­на Недељ­ко­вић, пове­ре­ник за избе­гли­це гра­да Срем­ска Митро­ви­ца.

Ран­ка Бог­да­но­вић, која је избе­гла из Кљу­ча 1995. годи­не, тре­нут­но је сме­ште­на у Ноћа­ју. Она је доде­лом ових сред­ста­ва напо­кон дошла до свог кро­ва над гла­вом. Ран­ка ће са сво­јом поро­ди­цом живе­ту у Сала­шу Ноћај­ском. – Вео­ма сам срећ­на што ћу има­ти сво­ју кућу и захвал­на сам свим људи­ма који су уче­ство­ва­ли у реа­ли­за­ци­ји овог про­јек­та. Доби­ла сам кућу са окућ­ни­цом у Сала­шу Ноћај­ском. Има нас четво­ро, муж, ја и дво­је деце. Јако сам задо­вољ­на и једва чекам да се усе­ли­мо. До сада нисмо има­ли сво­ју кућу и ово нам мно­го зна­чи. Срећ­на сам што ћемо на овај начин реши­ти сво­је стам­бе­но пита­ње, рекла је Ран­ка Бог­да­но­вић.

З. Попо­вић
фото: Б. Туца­ко­вић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.