11.03.2021.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDA

Pšenica trpi zbog velikih temperaturnih razlika

Zbog žalbi poljoprivrednih proizvođača iz pećinačke opštine da su primetili sušenje listova na pšenici, na teren su izašli stručni savetnici iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, zajedno sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci i pećinačke Agencije za razvoj.

Po rečima Zorana Martinovića, stručnog savetnika PSS Sremska Mitrovica, oštećenja na pšenici su najverovatnije posledica vremenskih prilika.

„Imali smo suvu i relativno toplu jesen, i suvu i relativno toplu zimu, a sada imamo veoma tople dane sa visokim dnevnim temperaturama, a sa niskim negativnim jutarnjim temperaturama. Zbog visokih dnevnih temperatura fiziološki procesi se nesmetano odvijaju i pšenica je puna biljnog soka, nije pripremljena za zimu, te zbog jutarnjeg mraza dolazi do oštećenja na biljkama. Ošećenja su uglavnom na gornjim delovima lista, dok smo na jednoj parceli videli da je stradao veći deo biljke“ – rekao je Martinović i dodao da očekuje da se pšenica u 90% slučajeva oporavi, posebno ukoliko u narednih nekoliko dana bude obilnijih padavina, koje su joj neophodne.

Jedan od problema u sezoni sa nedovoljno padavina predstavlja i redukovana obrada u pripremi zemljišta za setvu pšenice, koju jedan deo sremskih poljoprivrednika praktikuje.

„U pripremi zemljišta jedan deo proizvođača koristi tanjirače koje, ukoliko su lake, obrađuju plitak površinski sloj zemljišta do dubine u proseku od 7 do 10 centimetara. U sezoni kada nema dovoljno padavina, događa se da herbicidi koji su korišćeni u prethodnoj setvenoj kulturi, posebno ako su primenjivani u maksimalnim dozama, ostanu u površinskom sloju zemljišta i dovode do oštećenja na pšenici“ – objašnjava Martinović.

Čak i ovakva pšenica, kako je rekao, može da se oporavi ukoliko u narednom periodu bude dovoljno padavina, ali tu se nastala oštećenja mogu odraziti na prinos.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.