11.03.2021.
Kultura

PEĆINCI

Katalog kao znak uspešne dugogodišnje saradnje

Krajem prošle godine, na izložbi u holu Kulturnog centra u Pećincima, slikaru Dragoljubu Trindiću iz Karlovčića predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je Priznanje za osvojeno prvo mesto na 21. smotri likovnih umetnika amatera Vojvodine u Bačkoj Palanci, a katalog sa Pokrajinske smotre, uručio je direktor KC Jovan Devrnja, koji je tom prilikom naglasio značaj dugogodišnje uspešne saradnje između umetnika i ustanove kulture na čijem je čelu i najavio pripremu specijalnog kataloga Trindićević dela koji će na jedan poseban način istaći njegov umetnički opus.

Katalog Trindićević dela nosi naziv “To svako od nas može biti”, upravo po pobedničkoj slici sa Pokrajinske smotre, a direktor Devrnja je tom prilikom istakao značaj razvoja kulture u svim njenim segmentima u lokalnoj zajednici.

“Ovom prilikom želim posebno da ukažem na likovno stvaralaštvo, po čemu smo prošle godine bili prepoznatljivi ne samo u opštini Pećinci, već i u Sremu, Vojvodini ali i širom sveta. Naravno, tome je najviše zaslužan naš slikar Dragoljub Trindić kome želimo na ovaj način da se zahvalimo za sve što je učinio za našu opštinu i Kulturni centar Pećinci” – izjavio je Devrnja, i dodao da katalog predstavlja samo jedan mali deo Trindićeve blistave karijere.

Sam čin uručenja kataloga, kao i intervju sa umetnikom postavljen je na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Pećinci. O razvojnom putu umetnika, njegovim počecima, o procesu stvaranja umetničkog dela, odabiru motiva, o različitim ciklusima i tehnikama, kao i kako arheologija utiče na njegov likovni opus sa umetnikom je razgovarala Branislava Trifunović saradnik pećinačkog KC.

Dragoljub Trindić se uvek rado odaziva svakom pozivu Kulturnog centra, jer, kako kaže, smatra da svaki umetnik treba da se takmiči i izlaže svoja dela.

“Takmičenje daje priliku da vaš rad bude adekvatno ocenjen i nagrađen. Svaki umetnik treba da izloži svoj rad, treba da ga stavi na uvid likovnoj kritici i tek tada može očekivati uspeh, jer svako takmičenje može unaprediti vaš rad i mogu vas dovesti do nekog velikog cilja. Sada mi predstoje nova dela za buduća takmičenja i sasvim sigurno ću učestvovati na svim takmičenjima gde budem pozvan” – rekao je Trindić i dodao da će deo njegovog rada i u budućnosti biti vezan za Kulturni centar Pećinci.

Dragoljub Trindić već godinama predstavlja opštinu Pećinci na Zonskim i Pokrajinskim smotrama likovnih stvaralaca Srema i Vojvodine, nosilac je brojnih nagrada, među kojima je i prošlogodišnje osvojeno prvo mesto na Pokrajinskoj smotri sa slikom “To može biti svako od nas”. Na međunarodnoj sceni pojavio se 2013. godine prvo u Bergamu u Italiji, iste godine i u Los Anđelesu u SAD. Krajem prošle godine po drugi put izložio je svoje slike na međunarodnoj izložbi u njujorškoj Artios galeriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.