13.02.2020.
Poljoprivreda

ODRŽAN DAN PROIZVOĐAČA MLEKA U HOTELU „SREM“

BRANISLAV NEDIMOVIĆ: Modernizovati proizvodnju mleka

Dan proizvođača mleka obeležen je u petak, 7. februara u Hotelu „Srem”. Tom prilikom su se u Sremskoj Mitrovici okupili proizvođači mleka iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u Republici Srpskoj. Održana su predavanja i prezentacije mlekarskih preduzeća. Branislav Nedimović je izjavio da je u Srbiji trenutno zaustavljen trend smanjenja broja grla goveda u Srbiji i najavio inovacije u proizvodnji mleka.

–Podstičemo nabavku kvalitetnih grla goveda, izgradnju objekata iz različitih izvora finansiranja. Razvijamo i nova tržišta i važno je da smo zaustavili negativan trend koji je bio prisutan nekih 20 godina. Srbija je već krenula u nabavku robota za mužu. Najveći problem poljoprivrede jeste manjak radne snage. Jednostavno rečeno, nema više ljudi koji bi muzli krave, čak ni kada bu subvencije 70.000 dinara po grlu. Na državi i resornim ministarstvima je da daju podršku i pruže pomoć mlekarima da se sa problemima izbore. Zato moramo insistirati na modernizaciji i nabavljati novu opremu. Država daje 75 odsto sredstava za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da je kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje, rekao je Nedimović.

On se osvrnuo i na kontrolu kavaliteta mleka.

– Laboratorija za monitoring kvaliteta mleka u Srbiji radi. Različit je kvalitet u zavisnosti od dela Srbije u kome se mleko proizvodi. Kontrola je potpuno nezavisna, a ideja nam je da od trećeg kvartala ove godine, kad izmenimo Zakon o podsticajima, uzorkujemo mleko sa svake farme na prostoru Srbije gde se proizvodi veća količina mleka i da svaki proizvođač mleka za  dve nedelje dobije rezultat analize. To će raditi Nacionalna referentna laboratorija, izajavio je srpski ministar poljoprivrede.

Ministar Branislav Nedimović je na pitanja novinara o lažnom medu, koji se nedavno pojavio na našem tržištu rekao da se u narednom periodu može očekivati još hapšenja.

– U Vladi Srbije postoji posebna grupa koja se bavi rešavanjem problema lažnog meda na tržištu naše zemlje. Uhapsili smo dva, tri proizvođača. Uhapsićemo ih još nekoliko. Dve velike akcije su u toku. Predato je sve Tužilaštvu, pa će pravosudni organi dati svoju ocenu, rekao je Nedimović.

On je dodao da je strategija za brendiranje srpskog vina pri kraju, a za mesec dana bi trebalo da se nađe pred Vladom Republike Srbije.

– Strategija podrazumeva novi pristup vinogradarstvu i vinarstvu. U izradi strategije su učestvovali veliki stručnjaci. Ideja je da na zemljištu od 700 do 1000 hektara svake godine imamo nove vinograde i samim tim razvijamo sektor vinarstva. Ove godine u budžetu ima tri puta više novca za ovaj sektor u odnosu na prethodni period, tu su još i sredstva iz IPARD-a, kaže Nedimović.

Boris Pašalić ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, rekao je da je u 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno oko 120 miliona litara mleka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. godini.

– Međutim, opada nam broj farmi. Imamo oko 4100 farmi, a raste nam proizvodnja, kao i broj farmi gde ima više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okruženju, pa tako u Republici Srpskoj. Međutim, imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste. Nekih gotovo 50 procenata iz agrarnog budžeta se odvaja samo za mleko. Mlekari imaju podršku za nabavku junica, za odgoj junica, za izgradnju objekata, sistema za mužu, nabavku mehanizacije, izjavio je Pašalić.

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski navela je da su ovakva okupljanja vrlo važna za proizvođače mleka.

– To je prilika da razmenimo važne informacije u vezi sa prerađivačima, ali i zakonodavstvom. Prijatelji iz Hrvatske nas upućuju na čega da obratimo pažnju kod pristupanja Evropskoj uniji, navela je Sanja Bugarski.

Branko Kolak, predsednik Saveza proizvođača goveda Republike Hrvatske, rekao je da je u procesu pristupanja Evropskoj uniji veoma važno ne napraviti propuste, koji se kasnije ne mogu popraviti.

– Mi smo u procesu pristupanja Evropskoj uniji napravili određene propuste i želimo da naše kolege iz Srbije na ovom skupu upozorimo da u tom pristupnom pregovaranju  obrate pažnju na određene probleme. U Hrvatskoj, kao članici Evropske unije imamo strukturne fondove iz kojih se crpe sredstva iz Evropskog fonda. Takođe, postoji i zagarantovani podsticaj po hektaru, koji iznosi oko 300 evra, rekao je Branko Kolak.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, istakao je da su proizvođači mleka u toj zemlji u nezavidnom položaju.

–Mi smo državi teret, a proizvodimo hranu, mleko, đubrivo, koje je veoma važno u poljoprivrednoj proizvodnji. U Republici Srpskoj sada maltene imamo pustinju, jer postoji manje od tri posto humusa u zemljištu. Imam utisak da država pokušava da nas se reši, ali pokušavamo i mi da opstanemo i da rešimo svoje pitanje u svojoj državi. Navešću primer jedne firme iz Kragujevca koja kod nas prodaje jogurt i pavlaku po marku. Znači, ne poštuju nas prerađivači. Da nas poštuju, ne bi se jogurt mogao prodavati po marku, već po normalnoj ceni. Mogu da zaključim da se razni interesi rešavaju preko leđa proizvođača mleka. Imamo velike podsticaje po 25 pfeninga po litri mleka, ali to nije dovoljno. Jedino rešenje su investicije, kroz koje bismo došli do bolje proizvodnje. Problem je u radnoj snazi, koje praktično više nema. Sa 17.600 spali smo na 4000 proizvođača i pored ovako velikih podsticaja. Ako ne bude investicija u narednih nekoliko godina, mislim da neće biti ni proizvidnje mleka zato što nema radne snage. Ako se budemo oslanjali samo na svoje domaćinstvo, to je znak da nećemo više moći da proizvodimo mleko, kazao je Usorac.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.