19.12.2019.
Kultura

ГАЛЕРИЈА СЛИКА „САВА ШУМАНОВИЋ“

Сава из угла жанр-сликарства

Живот и рад истакнутог српског сликара Саве Шумановића и дан-данас је велика инспирација свима онима који истражују и тумаче многе сегменте његовог стваралаштва. Управо, томе и јесте посвећена изложба под називом: „Између стварности и визије жанр-сликарство Саве Шумановића“, коју је подржало и Министарство културе и информисања Републике Србије. Овим догађајем је настављено представљање богатог уметничког фонда Галерије слика „Сава Шумановић“. Изложбу је отворила директорка Галерије Весна Буројевић, која је подсетила на значај стваралаштва Саве Шумановића, а потом је објаснила и разлоге за најновију поставку.

– Отварањем тематске изложбе „Између стварности и визије жанр-сликарства Саве Шумановића“ заокружили смо ову календарску годину. По први пут смо организовали овакву изложбу јер су жанр-сцене биле запостављене у сликарству Саве Шумановића. У плану је да сваке године представимо по један сегмент наше богате збирке. Ове године смо се договорили са колегиницом Миланом Квас, управницом Спомен збирке „Павле Бељански“, да она буде аутор ове анализе. Жао нам је што није изложено више слика, али простор нас ограничава. Ових 26 слика, представљају оно што је Шумановић на крају живота стварао. То су жанр-сцене које, између осталог, представљају оно што је он видео из своје куће, дворишта, у улици. Забележио је и радове, као и доколицу. Изложбу прати и каталог у коме се налази анализа коју је урадила Милана Квас – истакла је Весна Буројевић.

Изложба обухвата период од 1938. до 1941. године и ту се уочава како је Шумановић доживљавао Шид, своје мештане, околину Шида. Овај период је нешто мање помињан у досадашњој литератури.

– Дела која су настала у Паризу 1929. године у директној су вези са делима које ради десет година касније, тако да „шидски период“ не почиње 1930. Године, када се уметник враћа у родни град, већ се концептуално и по стилу јавља још те последње године у Паризу. Тематске целине су жанр-интегрисани пејсаж, радови у пољу, сцене које те радове приказују увеличане, сцене шидских улица, сцене одмора и радови у домаћинствима – рекла је Милана Квас.

Ово је прва стручна анализа слика са мотивима из свакодневног живота Саве Шумановића.

Д. Попов

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.