19.12.2019.
Društvo

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА У ЛАЋАРКУ

Положен камен темељац

Камен темељац за изградњу нове зграде вртића у Лаћарку свечано су 16. децембра положили министар просвете Младен Шарчевић и заменица градоначелника Светлана Миловановић. Објекат вртића „Чуперак“ је монтажни, датира из 1974. године и нема довољно капацитета за смештај деце од три до шест година. Нова зграда вртића ће се простирати на преко хиљаду метара квадратних, а укупна вредност радова је 105 милиона динара. Средства су обезбеђена кроз пројекат Светске банке. Министар просвете Младен Шарчевић је том приликом истакао да је ово трећи велики пројекат који се тиче улагања у образовање у Сремској Митровици.

– Изграђен је нови објекат Основне школе „Добросав Радосављевић Народ“ у Мачванској Митровици, у току је изградња нове зграде Основне школе „Јован Поповић“, а сада почиње и изградњом новог вртића у Лаћарку. Ово је први објекат који се гради из средстава опредељених за повећање капацитета предшколских установа у Србији. Чак 35 општина и градова у Србији је испунило критеријуме Светске банке за овај пројекат. Спремност локалне самоуправе у Митровици је била боља у односу на остале, тако да смо пројекат проширења капацитета предшколских установа започели управо у Лаћарку. Следећи су Нови Пазар, Дољевац и Житорађа. Наш циљ је да овим пројектом обухватимо децу узраста од три до шест година и да проценат тог обухвата буде 86 посто, рекао је Младен Шарчевић, који је додао да је за наредну годину из буџета Министарства за науку и технолошки развој издвојено 60 посто више средстава за инвестиције.

– Први пут ћемо, и то у току наредне године, преговарати за нових 95 милиона евра за изградњу зграда нових факултета и за 32 милиона евра за градњу студентских станова. То је велики новац који покреће нови циклус за високо образовање, инжењере, ИТ стручњаке, изјавио је Шарчевић.

Светлана Миловановић је изразила задовољство јер ће се изградњом новог вртића у Лаћарку најзад решити проблем смештајног капацитета и листе чекања при упису.

– Нови објекат је заиста прека потреба, јер у старом објекту нема довољно простора за сву нашу децу. Засад их у овој школској години има 160, док су три предшколске групе смештене у ОШ „Трива Витасовић Лебарник“, а постоји и листа чекања приликом уписа. Изградњом новог објекта, ти проблеми ће се решити. Предвиђено је да се стари објекат вртића реконструише, а у њега би била смештена предшколског узраста. Ми као локална самоуправа би требало да направимо пројекат за стару зграду вртића, а радове би требало да финансира Министарство просвете, рекла је Светлана Миловановић и додала да ће нови објекат спратан, имаће шест учионица-спаваоница, а да је предвиђен рок за завршетак радова новембар 2020. године.

З. Поповић

фото: Б. Туцаковић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.