05.12.2019.
Društvo

ДОЊИ ПЕТРОВЦИ

Асфалтиран прилаз гробљу

Житељима Доњих Петроваца ових дана је решен велики проблем, с обзиром на то да је 26. новембра завршено асфалтирање прилазног пута од села до гробља, где никада није постојао асфалт, него само пољски пут. То значи да су мештани овог села, када би се спроводила сахрана по киши или снегу, морали да иду по блату, иако је већ неколико пута насипано ризлом.

– Месна заједница нам се обратила за помоћ , изашли смо им у сусрет и после ребаланса, када смо одредили додатна средства за овај пут, то смо људима и обећали. Пут је дужине око 450 метара, а вредност радова на његовом асфалтирању је 4,3 милиона динара. Мислим да ће мештанима Доњих Петроваца ово уређење пута много значити. Наравно, и они заслужују као и други грађани, да какво год да је време, могу несметано доћи на сахрану, или  посетити гробове најмилијих – рекао је председник румске Општине Слађан Манчић.

Он је најавио да је, у оквиру уговора на одржавању путне мреже, остало неутрошено још око четири милиона динара. Зато ће се поред већ урађеног пута, још један део средити, како би се формирао паркинг простор за десетак возила.

Такође, очекују се и радови на асфалтирању у Хртковцима. Требало би да се са десне стране пута, у близини новог погона фирме „DAG Co“ уради тротоар, како би се побољшала безбедност запослених у овој компанији, која има око 400 радника.

Када је реч о Доњим Петровцима, ово село је у плану и за постављање нових аутобуских стајалишта, тачније, једног у центру села, чиме би путници били заштићени од лоших временских услова.

– Ускоро почињемо постављање 25 нових аутобуских стајалишта, 18 у сеоским месним заједницама, остале у граду. Ова аутобуска стајалишта су одређена у оквиру партиципативног буџетирања, а имајући у виду да смо одредили више средстава но што је вредност тендера, аутобуска стајалишта ће бити урађена у још неколико сеоских месних заједница – истакао је Слађан Манчић, приликом боравка у Доњим Петровцима.

Он је указао и да је, у склопу припреме буџета за наредну године, издвојено 25 милиона динара за израду пројектне документације за путеве Доњи Петровци- Добринци и Грабовци-Кленак.

– Очекујем да ћемо половином фебруара објавити тендер за избор пројектантске куће која ће радити пројекте за ове путеве. По окончању тих пројеката, са њима ћемо конкурисати за средства – појаснио је Манчић.

Радослав Гарић, председник Савета МЗ Доњи Петровци је изразио задовољство због урађеног пута, а досадашње стање, сликовито је упоредио са сценама из филма „Ко то тамо пева“.

– До сад нико није имао разумевања за наше потребе. Председник Манчић нас је послушао, испоштовао и хвала му на томе. Такође, пут Доњи Петровци-Добринци чекамо целу вечност, али имамо стрпљења и морамо да чекамо. Надамо се да ће бити и то, јер све што нам је до сада обећано, и реализовано је. Ми смо такозвано „слепо црево“,  јер до Ауто-пута имамо девет километара, а овако, куд год да кренемо имамо 40 километара, тако да ће нам много значити тај пут – истакао је Радослав Гарић.

С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.