21.11.2019.
Kultura

GALERIJA SLIKA „SAVA ŠUMANOVIĆ“

Predavanje o Đuri Jakšiću

U izuzetnom ambijentu Galerije slika “Sava Šumanović”, u sredu, 13. novembra, Snežana Mišić, programski direktor  Galerije Matice srpske, autor izložbe „Đura Jakšić između mita i stvarnosti”, kojom je otvoren Narodni muzej u Beogradu, održala je predavanje o velikom srpskom pesniku i slikaru.

-Večeras smo govorili o Đuri Jakšiću, jer je ove godine jedan od nacionalnih projekata bila i izložba  „Đura Jakšić između mita i stvarnosti”, a koji su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu. Ta izložba je bila kulturni događaj, te smo se odlučili da šidska publika kroz priču o Đuri Jakšiću  sazna nove detalje iz njegovog života za koje nisu znali i da ih podsetimo na neke stvari vezane za ovog velikana srpske umetnosti, rekla je Snežana Mišić.

Uvek se postavlja pitanje da li je Đura Jakšić  bio veći slikar ili pesnik. Mišljena su različita, a Snežana Mišić smatra da su oba talenta kod Đure Jakšića bila razvijena.

-To je pitanje koje i dan-danas postavljaju i svi stručnjaci i oni koji se bave istraživanjem  i proučavanjem  života Đure Jakšića . Dar za pisanje i dar za slikanje su se paralelno razvijala, inspiracija je bila istovremena, tako da ne mogu da kažem da li je bio veći slikar ili pesnik. Činjenica je da se on od ranog detinjstva školovao za slikara, odabrao je slikarstvo kao profesiju i,  nažalost usled političkih okolnosti, ipak ostao u našem nacionalnom sećanju i svesti kao književnik .

Vesna Burojević, direktorka Galerije slika Sava Šumanović”, je navela da je u planu da se u galeriji održe u narednom periodu slični događaji.

-Planiramo da i u narednom periodu sugrađanima i vernoj publici omogućimo da se upozna sa velikanima naše nacionalne umetnosti. Za večeras smo odabrali Đuru Jakšića najvećeg srpskog romantičara, slikara, pesnika i boema, izjavila je Vesna Burojević.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.