25.07.2019.
Ekonomija

JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA“ INĐIJA

Stabilno vodosnabdevanje zahvaljujući konstantnim ulaganjima

Ni visoke temperature nisu poremetile stabilno vodosnabdevanje na teritoriji opštine Inđija. Takvom stanju doprinela su konstantna ulaganja u vodovodnu infrastrukturu.

Kako je za M NOVINE rekao direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Dragoljub Trifunović, pored stabilnog vodosnabdevanja, obezbeđene su dovoljne količine vode, ali osigurana i ispravnost iste.

– Izuzev određenih havarijskih momenata, koji su trajali po svega nekoliko sati u određenim delovima grada ili naselja, drugih problema nije bilo. Mi upravljamo sa oko 260 kilometara vodovodne mreže, gde su cevi stare u proseku preko 40 godina, tako da havarijski momenti za nas nisu iznenađenje, ali se rešavaju bez ikakvih problema – kaže Trifunović.

M NOVINE: Da li je stabilnom vodosnabdevanju doprinela izgradnja novih bunara?

Za nekih 80 posto smo podigli potencijal i zato imamo stabilno i uredno vodosnabdevanje. Sredstva nismo dobijali, već smo pisali dobre projekte i konkurisali kod viših nivoa vlasti. Pre mesec i po dana smo potpisali novi ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za izgradnju još jedne baterije bunara 25 na inđijskom izvorištu. Ona nam je od velike važnosti zbog stavljanja fabrike vode u probni rad i planiramo da je završimo do kraja ove godine. U toku je ishodovanje dve građevinske dozvole i mislim da ćemo već u septembru konkurisati kod Uprave za kapitalna ulaganja i Sekretarijata za poljoprivredu, ako raspišu nove konkurse.

Da li se privode kraju radovi na izgradnji poveznog cevovoda Inđija-Beška?

Ostalo nem je da uradimo crpnu stanicu za povezni cevovod i ona će se nalaziti kod kružnog toka pri skretanju za Grundfos. Ta crpna stanica je bitna, jer završavamo radove na poveznom cevovodu koji je u dužini od četiri kilometara. Crpna stanica će svu vodu da transferiše do naseljenog mesta Beška. Kada taj posao završimo, u ovom naselju inđijske opštine biće u potpunosti stabilno vodosnabdevanje.

Puštanje u probni rad fabrike vode za vas je prioritet, što ste i više puta napomenuli. Koji su sledeći projekti?

U sistemu vodosnabdevanja posao se nikada ne završava, već su neophodna konstantna ulaganja. Kada se završi posao oko fabrike vode, sledeći korak je da osavremenimo merenje potrošnje vode. Plan je da krenemo u zamenu vodomera i da počnemo sa daljinskim očitavanjem potrošnje. Na taj način ćemo moći efektivnije i preciznije da obavljamo taj deo posla. Primera radi, ako imamo preko 18.500 hiljada vodomera, godišnje bi moglo da se u tom procesu zameni od četiri do šest hiljada, što znači da će nam trebati oko tri godine da sve završimo. Sledeća stvar je obnavljanje i rekonstrukcija same vodovodne mreže, ali treba imati u vidu da su to veoma skupi projekti i da će nam za to, takođe, trebati podrška sa viših nivoa vlasti.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.