25.07.2019.
Poljoprivreda

PUŠTEN U RAD BIOLOŠKI PREČISTAČ OTPADNIH VODA NA FARMI U ZASAVICI I

Inovativno rešenje u službi očuvanja životne sredine

Na farmi svinja Milovana Ivankovića u Zasavici I uz prisustvo ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera i sekretara Ministarstva poljoprivrede Velimira Stojanovića pušten je u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda. Ovaj prečistač je izgrađen domaćom tehnologijom firme „Ozonvej, koja je jedinstvena u svetu po inovativnom rešenju prerade otpadnih voda na bazi smeđih algi. Ministar Goran Trivan je istakao da je ovakav tip prečistača jedinstven u Srbiji.

– Globalno gledano, poljoprivreda je najveći zagađivač životne sredine, a farme svinja su u tom smislu jedan od najvećih zagađivača. Važan segment zaštite životne sredine su otpadne vode. Mi u Srbiji već dugo tragamo za tehnologijama koje bi mogle da budu efektne u zaštiti životne okoline. Domaća tehnologija bazirana na smeđim algama primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda. Za privrednike je važno da ova tehnologija nije skupa, rekao je Goran Trivan.

On je dodao da Srbija ne može imati zdravu i čistu životnu okolinu, ako se u nju ne ulaže, a ovakav tip prečistača otpadnih voda je primer dobre prakse. Takođe, ministar Trivan je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 356 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a to će zahtevati ulaganja od oko pet milijardi evra. Pored državnih, neophodno je još oko hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru.

– U narednim godinama, nijedan proizvod iz Srbije neće moći da se izveze, a da se pritom nisu primenile sve mere zaštite životne sredine, naglasio je Trivan.

Vlasnik farme „Braća Parlagić“ Miroslav Ivanković je naveo da je dugo tražio prihvatljivo rešenje prečišćavanja otpadnih voda.

– Najveći se javlja u zimskom periodu, kada govorimo o otpadnim vodama. Na pretposlednjem Poljoprivrednom sajmu upoznao sam gospodina Željka Pantića iz firme „Ozonvej“, koji su mi ponudili rešenje u vidu ozonskog prečistača. Uložio sam 280.000 evra u izgradnju ovog prečistača. Smatrao sam da time ulažem u budućnost ne samo svoje farme, već i u životnu okolinu, rekao je Ivanković.

Željko Pantić, direktor preduzeća „Ozonvej“ je rekao da je ovo postrojenje energetski efikasno jer troši znatno manje električne energije, ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent, a takođe i efikasno jer se otpadne vode prečišćavaju do tehničke vode druge kategorije koja se ispuštaju u recipijent.

Vladimir Sanader se najpre zahvalio porodici Ivanković, jer je izgradnjom ovog prečistača uložila ne samo u svoju farmu, već i u očuvanje životne okoline.

– Gradska vlast će se u narednom periodu ozbiljno baviti ekologijom. Grad Sremska Mitrovica već je daleko odmakla što se tiče prečišćavanja komunalnih otpadnih voda, pripreme projektno-tehničke dokumentacije, planskih akata, a obezbediće se i finansiranje. Na teritoriji Sremske Mitrovice najveći problem je i odlaganje uginulih životinja, nadam se da ćemo u nerednom periodu uspostaviti službu koja će odnositi uginule životinje iz domaćinstava i obezbediti mesto gde će se lagerovati uginule životinje do momenta odnošenja u kafilerije. Laćarak je u tom smislu najveći problem i u planu je da se na toj deponiji postave kontejneri kako bismo rešili taj problem, rekao je Sanader

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, je ovom prilikom naglasio da je svinjarstvo je jedna od najperspektivnijih grana poljoprivrede u Srbiji.

– Otvaraju se velika tržišta i u tom smislu želim da kažem da je ministar Nedimović nedavno potpisao sporazum o izvozu svinjskog mesa u Kinu. U budućnosti se sigurno neće moći koristiti sredstva iz evropskih i sličnih fondova bez ovakvih objekata. Zato želim da porodici Ivanković čestitam na ovakovom poduhvatu i zato što misli o budućnosti. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo životne okoline će raditi na izradi projektne dokumentacije i iznalaženju sredstava da bi farme imale adekvatne prečistače otpadnih voda, rekao je Stanojević.

Z. Popović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.