25.07.2019.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Линглонг динг – донг

Фудбалска лопта почела је поново да се котрља на српским теренима. Прошлог викенда стартовало је најјаче домаће такмичење. Судбина се поиграла са нашим фудбалом по ко зна који пут. Захваљујући кинеским спонзорима, од ове године пратићемо „Линглонг Супер лигу Србије“. Урнебесно. Када кажемо како нам се зове лига неком ко није упућен, наравно да ће му прво пасти на памет да је нека зајебанција. Било би добро да је назив лиге једина ствар која је смешна у вези нашег фудбала.

Треба напоменути да ћемо ове године гледати поново Инђију у „елити“ па ето мало радости и за Сремце. Поред Инђије, новајлије су и Јавор и ТСЦ из Бачке Тополе.

Првенство је почело на очекиван начин. Видели смо сву раскош коју фудбал у Србији може да нам пружи. И поред упорних наговештаја искусних кладионичара да је први меч у петак између Вождовца и дебитаната из Бачке Тополе намештен, многи су пропустили прилику да мазну лову. Вождовац је наравно изгубио код куће.

Мука је то гледати стварно. Те кретенске голове који падају тако што одбрана противника одједном остане укопана у месту. Углавном можемо видети играче како немо посматрају противника док им ћушка лопту поред „забезекнутог“ голмана, а онда се сви као нешто хватају за главу јер им је тобоже жао што су примили гол. Глума на нивоу јефтиних шпанских серија.

О пеналима и црвеним картонима да не причам. Они некако иду у пакету. Наравно, Звезда је отворила сезону уз један такав поклон пакет у њену корист. Уобичајена појава. Овде причам о пеналима и црвеним картонима који заиста постоје. Поставља се питање зашто побогу ломиш играча с леђа у свом казненом простору. И то се понавља из утакмице у утакмицу. Довољно простора за теоретичаре завере (међу којима сам и ја).

А шта ћемо са пеналима и црвеним који су неправедно досуђени? Е ту већ долазимо до наших судија. Врхунске ведете које деле правду на нашим теренима неретко брукају себе и своју професију. Мајке им штуцају током целе сезоне јер вазда је незадовољног света. Машу, свирају, испадају смешни, али нажалост, то им је у опису посла. Барем што се српског фудбала тиче. Има ту и поштеног света, али ако се на време не отргну из раља овог нашег фудбалског сивила и почну да суде на неком вишем нивоу, остаће овде као сведоци и актери једне лоше режиране трагикомедије која траје већ деценијама уназад.

Уведене су и неке новине што се тиче самог такмичења. Игра се 30 кола након чега почиње плеј-оф и плеј-аут и играће се додатних седам кола. Оно што је ново је то да се бодови неће делити после регуларног дела као раније. Питање је само зашто се онда игра додатни део.

Још једна врхунска одлука је допринела регуларности овог елитног такмичења. Наиме, од сада ће клубови неограничено моћи да позајмљују једни другима играче. То у пракси значи да ће богатији клубови (читај Звезда и Партизан) моћи да купе по 100 играча и да их распореде на позајмице по другим клубовима. Одлука која свакако омогућава јаким клубовима монопол над играчима. У исто време, фудбал у мањим срединама и сиромашнијим клубовима биће убијен.

И онда, на крају, када се вратимо на почетак текста и причу о смешном имену наше лиге, остаје нам само да констатујемо да јој приличи. Каква лига – такав и назив. Зајебанција.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.