25.07.2019.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Linglong ding – dong

Fudbalska lopta počela je ponovo da se kotrlja na srpskim terenima. Prošlog vikenda startovalo je najjače domaće takmičenje. Sudbina se poigrala sa našim fudbalom po ko zna koji put. Zahvaljujući kineskim sponzorima, od ove godine pratićemo „Linglong Super ligu Srbije“. Urnebesno. Kada kažemo kako nam se zove liga nekom ko nije upućen, naravno da će mu prvo pasti na pamet da je neka zajebancija. Bilo bi dobro da je naziv lige jedina stvar koja je smešna u vezi našeg fudbala.

Treba napomenuti da ćemo ove godine gledati ponovo Inđiju u „eliti“ pa eto malo radosti i za Sremce. Pored Inđije, novajlije su i Javor i TSC iz Bačke Topole.

Prvenstvo je počelo na očekivan način. Videli smo svu raskoš koju fudbal u Srbiji može da nam pruži. I pored upornih nagoveštaja iskusnih kladioničara da je prvi meč u petak između Voždovca i debitanata iz Bačke Topole namešten, mnogi su propustili priliku da maznu lovu. Voždovac je naravno izgubio kod kuće.

Muka je to gledati stvarno. Te kretenske golove koji padaju tako što odbrana protivnika odjednom ostane ukopana u mestu. Uglavnom možemo videti igrače kako nemo posmatraju protivnika dok im ćuška loptu pored „zabezeknutog“ golmana, a onda se svi kao nešto hvataju za glavu jer im je tobože žao što su primili gol. Gluma na nivou jeftinih španskih serija.

O penalima i crvenim kartonima da ne pričam. Oni nekako idu u paketu. Naravno, Zvezda je otvorila sezonu uz jedan takav poklon paket u njenu korist. Uobičajena pojava. Ovde pričam o penalima i crvenim kartonima koji zaista postoje. Postavlja se pitanje zašto pobogu lomiš igrača s leđa u svom kaznenom prostoru. I to se ponavlja iz utakmice u utakmicu. Dovoljno prostora za teoretičare zavere (među kojima sam i ja).

A šta ćemo sa penalima i crvenim koji su nepravedno dosuđeni? E tu već dolazimo do naših sudija. Vrhunske vedete koje dele pravdu na našim terenima neretko brukaju sebe i svoju profesiju. Majke im štucaju tokom cele sezone jer vazda je nezadovoljnog sveta. Mašu, sviraju, ispadaju smešni, ali nažalost, to im je u opisu posla. Barem što se srpskog fudbala tiče. Ima tu i poštenog sveta, ali ako se na vreme ne otrgnu iz ralja ovog našeg fudbalskog sivila i počnu da sude na nekom višem nivou, ostaće ovde kao svedoci i akteri jedne loše režirane tragikomedije koja traje već decenijama unazad.

Uvedene su i neke novine što se tiče samog takmičenja. Igra se 30 kola nakon čega počinje plej-of i plej-aut i igraće se dodatnih sedam kola. Ono što je novo je to da se bodovi neće deliti posle regularnog dela kao ranije. Pitanje je samo zašto se onda igra dodatni deo.

Još jedna vrhunska odluka je doprinela regularnosti ovog elitnog takmičenja. Naime, od sada će klubovi neograničeno moći da pozajmljuju jedni drugima igrače. To u praksi znači da će bogatiji klubovi (čitaj Zvezda i Partizan) moći da kupe po 100 igrača i da ih rasporede na pozajmice po drugim klubovima. Odluka koja svakako omogućava jakim klubovima monopol nad igračima. U isto vreme, fudbal u manjim sredinama i siromašnijim klubovima biće ubijen.

I onda, na kraju, kada se vratimo na početak teksta i priču o smešnom imenu naše lige, ostaje nam samo da konstatujemo da joj priliči. Kakva liga – takav i naziv. Zajebancija.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.