13.06.2019.
Poljoprivreda

SREMSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM AGROSIRM

Odlična ponuda mehanizacije i domaćih proizvoda

Drugi sremski sajam poljoprivrede „Agrosirm“ je svečano otvoren u subotu 8. juna na Hipodromu. Manifestacija je trajala od 8. do 9. juna. Ovu manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, istakavši da je na njega najveći utisak ostavio nov proizvod „Dubrave“, moderna prikolica sa solarnim panelima, koja se izvozi u celom svetu.

– Smatram da su ovakvi proizvodi, poput „Dubravine“ prikolice, budućnost Srbije, jer je potrebno da se utroši manje energije, nego kad se koristi dizel gorivo. Ovo će napraviti revoluciji na srpskom tržištu. A glavni cilj ovakve manifestacije je upravo to da se promoviše srpski proizvod. Kako smo najavili IMT, tako je već krenula trka i na tržištu su već počele da se kolebaju cene i stigli su novi proizvodi, rekao je Nedimović.

On je dodao da su donesena i posebna pravila za male proizvođače, koji odsad mogu da prodaju svoje proizvode na kućnom pragu.

– Oni sada više ne moraju da budu organizovani kao velika klanica, već mogu da rade na 15 ili 20  kvadratnih metara. Odredili smo bezbednosne standarde za sve koji žele da prodaju svoje proizvode na kućnom pragu, pijacama, malim marketima u krugu od 50 kilometara, naveo je ministar poljoprivrede.

On je najavio i da je na jesen planirano donošenje novog pravilnika kojim će se urediti prodaja proizvoda biljnog porekla.

– Kompoti, džemovi, sve što se dobija od voća i povrća, mali proizvođači za male serije i količine neće morati da budu organizovani kao industrija, već samo da zadovolje bezbednosne kriterijume, imaju oznaku kvaliteta od države i moći će da izađu na tržište”, istakao je Nedimović.

Branislav Nedimović je podsetio da država daje subvenicje od 50 posto povrata uloženog novca za nabavku opreme za ove procese.

– Za sredstva mogu da konkurišu mali proizvođači mesa, oni koji imaju biljnu proizvodnju, ali i za kupovinu mehanizacije. Međutim, mi imamo još jedan problem, a to je radna snaga u poljoprivredi, koje je sve manje, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je naveo da grad na Savi, pre svega, odlikuje poljoprivreda.

– Sajam je najvažniji događaj za poljoprivrednike, a ovde mnogo ljudi živi od toga. Ova manifestacija se sastoji od dva dela, jedan je sajam mehanizacije, a drugi je gastro-sajam gde su izlagači, mali proizvođači sira, suhomesnatih proizvoda i ostali dobili priliku da se predstave i da svoje proizvode plasiraju na tržište u skladu sa pravilnikom Ministarstva poljoprivrede. Na ovaj način pokušavamo da seoska domaćinstva krenu u tu mnogo značajniju proizvodnju. Zato je sajam dobro mesto gde se skupe svi proizvođači, prerađivači, kupci, a uvek postoje i sajamske povoljnosti. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer se pokazala kao veoma privlačna, kako za proizvođače, tako i za kupce, rekao je Sanader.

Aleksandar Alimpić, direktor Kazneno-popravnog zavoda, koji je jedan od organizatora „Agrosirma“, istakao je da je veoma ponosan na uspešnost ove manifestacije.

– Već ove godine Sajam se proširuje, povećava se broj izlagača. Drago mi je što mogu da vidim da i građani Sremske Mitrovice, ali i šireg regiona dolaze u posetu i nalaze za sebe nešto interesantno. Posebno mi je drago i što nacionalne frekvencije, pored naših lokalnih, prenose ovakve događaje što znači da ćemo sledeće godine imati još veći odziv sa nivoa čitave Srbije. Kad je u pitanju naš proizvodni pogon Dubrava, ovde se nalazi naš nov proizvod – solarna prikolica, što predstavlja svojevrsni oblik revolucije u smislu navodnjavanja, odnosno obezbeđivanja električne energije na poljima gde ju je teško obezbediti. To je naš nov proizvod, u narednom periodu možda bude još nekih, ali sada se nadamo dobroj prodaji, naveo je Alimpić.

On je dodao da je jedan od prioriteta Kazneno-popravnog zavoda resocijalizacija zatvorenika.

– Zatvorenici učestvuju u proizvodnji ovih prikolica, imamo i obuke za varioce, bravare. Oni su i 90 procenata i nosioci ovog posla, svojim radom doprinose da mašine budu bolje i kvalitetnije. Godišnje prodamo oko 150 prikolica i do 50 drljača i podrivača. Godinu po godinu se naša proizvodnja širi, prodajemo i u Bosni i Hrvatskoj. Podsetio bih da 2015. godine, kada sam došao na čelo KPZ-a, nismo uopšte ni imali proizvodnju, rekao jeAlimpić.

Posetioci „Agrosirma“ su, pored velikog izbora poljomehanizacije, mogli da vide i probaju proizvode malih proizvođača. Jedna od učesnica drugog „Agrosirma“ je i Marijana Došen iz Sremske Mitrovice, koja se bavi ruralnim turizmom i proizvodnjom domaće hrane.

–  Nama je ovo drugi put da se predstavljamo na sajmu. U ponudi su ovaj put bili sveži domaći proizvodi od voća: džem od jagoda, kompot od višanja, slatko od višanja, sokovi i sirupi od nane i zove . Posetioci našeg štanda su imali priliku da se posluže kolačima i sokom. Ovo je odlična prilika da upoznamo naše seosko domaćinstvo „Milu“ i proizvode koje nudimo sa širim krugom ljudi, rekla je Marijana

Takođe, ona je pohvalila samu organizaciju sajma i iskazala zahvalnost organizatorima.

Pored kulturno-umetničkog programa, „Agrosirm“ je obeležio i prateći program, kao što je priprema paprikaša od gljiva, vojničkog pasulja, kotlića, koje su posetioci mogli besplatno da probaju. U nedelju 9. juna je održana i „Fijakerijada” u organizaciji Konjičkog kluba „Srem”.

Z. Popović

Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.