06.06.2019.
Kultura

ŠESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA

Gran pri filmu Kamenje na putu

Dobitnik „Gran prija“ šestog Mađunarodnog festivala jednominutnog filma „Mister Vorky“  je, po oceni stručnog žirija koji čine Ivan Ramljak, autor dokumentarnih filmova i programski urednik zagrebačkog Tuškanca, Goce Cvetanovski, reditelj iz Skoplja i Dragan Dimčić, montažer i predavač na beogradskom FDU , portugalski film „Stones On The Path“ režisera Dijega Pesoe de Andrade iz Portugala, jer je on najbolje odgovorio na temu ovogodišnjeg Festivala „Priroda i film“.

Marko Kostić je  selektor festivala od njegovog osnivanja i glavni je „krivac“ što je rumska publika odgledala upravo ovih  120 filmova.

– Ove godine je pristiglo više od 300 filmova, broj prijavljenih filmova se povećava svake godine, tako da možemo sledeće godine očekivati da ih bude još više. Da li to znači povećanje kvaliteta?  To zavisi od vaših reakcija i publike. Ja se trudim da to svakako budu još kvalitetniji filmovi. Ovo je iz godine u godinu sve veći festival sve manjeg filma. Ranije smo puštali i ostvarenja  do dva minuta, sada više ne može, jer je mnogo filmova, sada smo striktniji, tako da svi takmičarski filmovi traju po jedan minut, kaže selektor Kostić.

Zanimljivo je da se o rumskom Festivalu jednominutnog filma sve više zna u svetu, on je najavljen na mnogim blogovima, čak i u Iranu. Iranski filmovi su veoma kvalitetni i dobili su do sada najviše nagrada u Rumi , a najviše učesnika je iz Španije i SAD.

– Ako se ovaj festival bude ovako razvijao, ima šanse da postane glavni festival jednominutnog filma na svetu, tvrdi Marko Kostić.

Ranijih godina bilo je malo filmova iz zemlje domaćina, ali sada se situacija menja.  Bilo je godina i sa samo jednim filmom iz Srbije, a sada je u takmičarskom programu 11 domaćih filmova.

–  Stalo nam je  da promovišemo domaće autore i njihove radove, tako da je  to možda i jedan od najvećih uspeha festivala, konstatuje selektor Kostić.

Goce Cvetanovski, član žirija iz Severne Makedonije ističe za naše novine da je prvi put u Rumi i prvi put na jednom ovakvom festivalu jednominutnog filma.

– Ovo je svakako bilo jedno zanimljivo  iskustvo, jer sam po prvi put u životu video  120 filmova za dva dana. Jednominutni film je postao zanimljiv format,  jer sama kratka sadržina daje ograničenja ali i podstiče kreativnost.  Pre par godina  sam  uradio jedan takav film i to je bilo interesantno iskustvo za mene, kaže Cvetanovski..

Šesti Festivala jednominutnog filma „Mister Vorki“ započeo je 29. maja kada je prikazan ekološki film „Plavo srce“, posvećen centralnoj ovogodišnjoj temi Festivala „Priroda i film“. Ova projekcija je realizovana u saradnji sa mrežom  „Pravo na vodu“. Na istu temu je u Zavičajnom muzeju Ruma potom  upriličena projekcija filma „Rzav veliki“, dok je zvanično otvaranje Festivala jednominutnog filma održano 31. maja u rumskom Kulturnom centru, kada je prikazano i prvih 60 filmova u takmičarskom delu. Otvorena je i izložba o Vorkapićevim filmovima i tome kako je ona prikazana u njima, a o tome je govorio Dragomir Janković, istoričar umetnosti.

Drugog festivalskog dana prikazano je novih 60 takmičarskih filmova, a prezentovani su i radovi i aktivnosti članova stručnog žirija. Na kraju drugog festivalskog dana održan je i koncert na kojem je nastupio Kralj Čačka, u Zavičajnom muzeju u Rumi.

Šesti Međunarodni festival jednominutnog filma „Mister Vorky“ okončan je 2. juna proglašenjem najboljih jednominutnih filmova.

Naravno, kao i svake godine učesnici Festivala su  posetili  Dobrince, rodno mesto Slavoljuba Slavka Vorkapića i crkvu u tom mestu u kojoj je kršten.

Osnivač i organizator Međunarodnog festivala jednominutnog filma je Nezavisni filmski centar /NFC/ Vorki tim iz Rume koji neumorno nastavlja da neguje sećanje na velikana filmske umetnosti poniklog na našim prostorima.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i informisanja i rumska opština, a on se organizuje uz pomoć Zavičajnog muzeja i Kulturnog centra.

Svi realizovani sadržaji su za publiku bili besplatni.

S. Džakula

Ostale nagrade

 

Specijalne nagrade su dobili portugalski  film „Beli slon“ autora  Andre Almeida Rodrigeza, nemački autor Markus Grizčok za film „Landkauf u Amazonu“, kao i  poljski film „Ehtreme Proximity“ autora Lukasa Levende. Najbolji strani film je „Nestajanje“ francuskog autora Žan Luj Dekeza, dok je najbolji domaći film „Telesni lavirint“ Petra Bačkonje.

Žiri publike je za najbolji film ovogodišnjeg Festivala proglasio film „60 sekundi“ ruskog autora  Vladimira Konareva.

Proglašenjem najboljih jednominutnih filmova okončan je ovogodišnji 6. Međunarodni festival jednominutnog filma u Rumi.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.