30.05.2019.
Ekonomija

EKONOMIJA

Stara Pazova postaje prvi centar inovacija u Sremu

Opština Stara Pazova, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Regionalna razvojna agencija Srem sprovode projekat Regionalni centar za održivi razvoj Srema, koji se tiče uspostavljanja inovacionog Start-ap centra u Staroj Pazovi.

Drugi sastanak Međuopštinske radne grupe za inovacionu delatnost u Sremu u okviru projekta „Regionalni centar za održivi razvoj Srema – Prva faza: Uspostavljanje regionalnog Start-ap centra Stara Pazova“ održan je u zgradi opštinske uprave u Staroj Pazovi. Plan i program rada ovog inovacionog centra predstavljen je u zgradi opštine, a na sastanku projektnog tima bilo je reči i o kriterijumima i načinu oglašavanja konkursa za prve stanare Regionalnog start-up centra koji žele da realizuje projekte u oblasti inovacija. Podsetimo, u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi polovinom februara, održana je uvodna konferencija pomenutog projekta, na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti i delovanje Međuopštinske radne grupe za inovacionu delatnost u Sremu.

Regionalni centar za održivi razvoj Srema predstavljaće mesto gde ideje postaju biznis a bave se energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta koji podrazumeva uspostavljanje inovacionog Start-ap centra u Staroj Pazovi, koji će se nalaziti u strogom centru na površini od oko 300 metara kvadratnih. Aktivnosti projekta tiču se: renoviranja i adaptacije ISCSP u Staroj Pazovi, nabavka potrebne opreme, nameštaja i uređaja neophodnih za rad startapova i angažovanje i rad menadžmenta ISCSP sa nabavkom softvera ističe, upravnica centra Tanja Mijajlović.

Ona ističe da će se ovim projektom staviti u funkciju poslovni prostor, koji će biti adekvatno opremljen za rad i pružanje inovacionog paketa usluga startapovima koji će biti smešteni u samom centru, kao i početnicima u poslovanju koji razvijaju svoje inovacione projekte kao i korisnici prostora u kome će biti opremljeno dva radna mesta za rukovodioca i asistenta.

– Za zajedničke potrebe urediće se i Medija centar koji može primiti 60 korisnika i virtuelna kancelarija – 10 korisnika start-ap podrške. U rad centra, kao članovi mreže inovacionog ekosistema sremskog okruga biće uključeno već u prvoj fazi funkcionisanja minimum 10 institucija – regionalnih inovacionih stejkholdera. Za deset kompanija u Sremu biće dostupne inovacione usluge u cilju podizanja njihove konkurentnosti koje će biti uspostavljene tokom trajanja projekta. Tokom realizacije projekta, biće pružene usluge podizanja inovacionih kapaciteta startapova i to 120 korisnika inovacionih obuka i 10 korisnika inovacionog startap paketa – ističe Mijajlovićeva.

Ključni razlozi za osnivanje centra u ovom delu Srema, ističu nadležni, jesu geografski položaj između dva najveća grada u zemlji i stepen razvijenosti privrede.

Vrednost projekta iznosi nešto više od 44,5 miliona dinara. Predstavnici Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj ističu, da je do sada uspostavljeno osam ovakvih centara u Srbiji, ukupne vrednosti 250 miliona dinara, a isto toliko novca i centara očekuje se i u ovoj godini.

S. Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.