30.05.2019.
Društvo

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA

Dan biodiverziteta

U specijalnom rezervatu prirode Zasavica, u sredu 22. maja, održano je

stručno predavanje i radionica, povodom Dana biodiverziteta. Zasavica  je odabrana kao tipičan primer očuvanog biodiverziteta, odnosno, oaza zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Predavanju su prisustvovali ambasador Švedske Jan Lundin, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, profesori Biološkog fakulteta u Beogradu, kao i predstavnici ministarstva za međunarodnu saradnju i EU integracije.

Teme predavanja su bile Srbija kao banka biodiverziteta, bolja zaštita prirode, a sve u skladu sa pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i poglavlju 27.

Prisutne je pozdravio i predstavio lokalitet, upravnik SRP Zasavica Slobodan Simić.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da ugostimo vas novinare, jer vi utičete na zainteresovanost javnosti za pitanja životne sredine, kao vrlo značajnom pitanju za život uopšte. Tu su cenjeni gosti, i to je prilika da govorimo i o poglavlju 27, koje tretira te probleme, a kad se završe pregovori, nadam se da ćemo moći se pohvaliti pred evropskom javnošću, onim što smo uradili po tom pitanju – rekao je Simić.

Ambasador Švedske, Jan Lundin je rekao da je bio i privatno u Zasavici.

– Ovo je pravo mesto za dan biodiverziteta, potrebna su nam ovakva mesta. EU je u ovom kontekstu uložila  pet miliona evra, u investicije za projekte očuvanja životne sredine, a Švedska oko dva miliona u ENVAP, projekat pridruživanja Srbije EU  –  kaže ambasador Lundin.

Govorio je o pogodnostima ulaska u EU sa stanovišta Švedske, kao i ostalih baltičkih zemalja članica EU, osim Rusije, u smislu da je ulaskom u EU, omogućena politička i pravna regulativa, samim tim i vrlo dobra finansijska regulativa, kako za pitanja biodiverziteta, tako i za druga važna pitanja očuvanja životne sredine.

– Biodiverzitet je najvrednija kategorija, planetarno, kao životno pitanje.  Ujedinjene nacije i EU posvećuju ovom pitanju dužnu pažnju. Na žalost, nemamo uspeha u tome,  pre svega zbog tehnologija koje koristimo i ponašanja čoveka. Ne svodi se sve samo na ponašanje pojedinca, mnogo više zavisi od ponašanja vlasnika tih tehnologija i kapitala, odnosno profita. Svet mora da korača u smeru otklanjanja uzroka problema očuvanja životne sredine – kazao je ministar Trivan.

O ulozi i mestu Srbije u svetu po ovom pitanju i procesu pridruživanja Evropi, ministar je istakao da je naša zemlja banka biodiverziteta.

– Srbija ima dragoceno mesto u međunarodnim okvirima. Iako mala teritorijalno, samo dva posto kao centralni region Evrope, jedna smo od 40 najbogatijih biodiverzitetom. Od ukupnog evropskog biodiverziteta, 39 posto je u Srbiji. Mi duboko razumemo, prihvatamo standarde i filozofije iskusnijih, da bez biodiverziteta, posebno šuma, nema života. Proces je očigledan, treba se priključiti Evropi, shvatamo globalni problem i možemo.  Pregovori se privode kraju, čak i pre roka, Srbija će uspeti da ispuni uslove – podvukao je Goran Trivan.

G. Tomac

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.