09.05.2019.
Sport

STRELJAČKA DRUŽINA „JEDINSTVO“

Aleksandra Havran nova nada

Streljačka družina „Jedinstvo“ iz Stare Pazove poznata je širom naše zemlje po rezultatima koje njeni strelci ostvaruju, kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. Ova družina svake godine iznedri nekog novog strelca, tako da slobodno možemo reći da predstavlja jednu stabilnu i jaku bazu mladih talenata. 14-ogodišnja Aleksandra Havran je poslednja od njih. Za sobom već ima ozbiljne rezultate, a tek joj se smeši svetla sportska budućnost. Njen trener, Saša Iker kroz osmeh kaže, da kada se pojavi onako malena ne deluje opasno, ali kad uzme oružje i počne da gađa, vrlo je opasna. Strelac Marija Malić ističe, takođe, da je Aleksandra treći član seniorske ekipe, što je veliki uspeh s obzirom na to da je još uvek pionirka.

Poslednji veliki rezultat koji je Aleksandra ostvarila jeste prvo mesto na školskom prvenstvu na okružnom nivou. Na nivou državnih takmičenja, najbolji rezultat ostvarila je u Smederevu, kada je upucala 624,8 krugova, a u inostranstvu najveći uspeh dostigla je u Njitri, Slovačka, na 24. mitingu olimpijskih nada, kada je osvojila zlato u kategoriji do 20 godina. Na istom takmičenju ponela je i titulu najboljeg strelca.

– Osećala sam se fenomenalno i ispunjeno. Bilo je sve čudno zato što imam tek 14 godina i sve se tako brzo desilo. Roditelji su takođe bili mnogo srećni i jedva su čekali da dođem kući da proslavimo – rekla je Aleksandra, prisećajući se svog uspeha.

Streljačka družina „Jedinstvo“ već 15 godina unazad ostvaruje izuzetno dobru saradnju sa sve tri staropazovačke osnovne škole, tako što nastavnici fizičkog vaspitanja dovode decu u streljanu kako bi se upoznala sa sportom i videli i probali puške i ostalu sportsku opremu. U jednoj takvoj poseti streljaštvo je zavolela i Aleksandra.

– Prvi put za streljaštvo čula sam preko nastavnika fizičkog vaspitanja, Branislava Mujevića. Sa njim smo došli u streljanu i tu sam probala da pucam i svidelo mi se. Roditelji su ipak bili u čudu, jer sam devojčica, ali su me ipak upisali jer sam to želela – kaže Aleksandra.

Trener Saša iz iskustva kaže, da obično deca koja dođu kasnije, kao što je bio slučaj sa mladom Havran, budu bolji i uspešniji strelci. Streljaštvo je sport gde se pojedinac u potpunosti oslanja na sebe, sport koji razvija koncentraciju, razmišljanje i donošenje pravovremenih odluka koje nisu rezultat žurbe ili ishitrenosti.

– Strelac mora biti izuzetno jak. Mogu sve da ih naučim, naravno, neko je talentovan više, neko manje, ali za neke velike i ozbiljne rezultate najvažniji je taj psihološki momenat – kaže trener Saša.

Aleksandri Havran u koncentrisanju na svaku dijabolu, najviše pomaže muzika.

– Uglavnom slušam muziku pre bilo kog takmičenja, jer me to najviše smiri i mogu da se skoncentrišem na pucanje, kaže sportistkinja.

Aleksandra Havran od ove godine je stipendista Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, tako da će uskoro biti opremljena vrhunskim sportskim rekvizitima, kako bi postizala što bolje rezultate i ostvarila svoj cilj da uđe u reprezentaciju Srbije.

Strelci „Jedinstva“ kao i svake godine, imaju gust raspored takmičenja i prvenstava, kako u Srbiji tako i širom sveta. Najznačajniji ove godine su svetski kupovi u Minhenu i Rio de Žaneiru, kao i evropske igre u Minsku.

Ivana Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.