31.01.2019.
Kultura

ŠIDSKA GALERIJA SLIKA

Šumanović za sva vremena

Šiđani su i ove godine, zahvaljujući zaposlenima u Galeriji slika Sava Šumanović, obeležili dan rođenja velikog srpskog slikara. U utorak, 22. januara u prostoru Galerije okupili su se poštovaoci, kao i zaljubljenici u stvaralaštvo najpoznatijeg Šiđanina. Vesna Burojević, direktorka Galerije, kaže da je njihova osnovna misija da se ne zaboravi Sava  i da što više ljudi sazna o našem, šidskom slikaru.

-Ceo kolektiv se trudi da u tome budemo uspešni. Savin rođendan, 22. januar je početak  naše godišnje priče. Uvek imamo nešto, a ove godine smo rešili da našoj vernoj publici omogućimo da proširi vidike i saznanja o Savi Šumanović, da to ne bude samo naša priča, jer mi svi mislimo da sve znamo o Savi, upravo iz tog razloga rešili smo da tu priču proširimo . Tako da će nam Ljubica Miljković, istoričar umetnosti iz Beograda, dragi i čest gost u Šidu, održati predavanje čija je tema “Savremenost i svevremenost Šumanovićevog slikarstva”. Zamoli smo je da nam ispriča nešto o Savi  u odnosu kada je stvarao i njegov uticaj  na sve. Jedna šira priča o Savi Šumanoviću. Ove godine započinjemo i seriju predavanja pod nazivom “Sava i savremenici” , tako da će dolaziti kolege koje su istraživale rad i život Save i tumačiti ga pred šidskom publikom- rekla je Vesna Burojević.

Ljubica Miljković, istoričar umetnosti je čest gost u šidskoj Galeriji i Šiđani vole da slušaju njena predavanja koja su uglavnom dobro posećena. Tako je bilo i na obeležavanju Savinog rođendana.

-Sava je jedini slikar, možda i u svetu čiji se rođendan ovako obeležava, kao i drugi značajni datumi iz njegovog života. Velika je čast i velika je odgovornost govoriti o Savi Šumanoviću, pred ljudima koji mnogo o njemu znaju. Njegov život i njegovo delo su vrlo zanimljivi ne samo stručnjacima već i ljubiteljima umetnosti. Sava Šumanović je naš najinteligentiji i najobrazovaniji slikar, a postoji i predrasuda da je Sava bio usamljen i izolovan od tokova svetske umetnosti, a kad pogledamo slike  dolazimo do zaključka da  je Šid dao svetu mnogo. Ovo što se nalazi u Galeriji, pripada tokovima svetske umetnosti. Pratiti tokove svog vremena, a ostaviti tako snažan  trag za sobom da do današnjeg dana traje na najpozitivniji način i biti uzor mnogim generacijama mladih slikara, istoričara, estetičara. Eto, to je Sava. On je kao deo naše familije jer ga toliko volimo. Jedino što mogu da kažem da mi je žao što na tabli na ulasku u Šid više ne piše “dobro došli u grad Save Šumanovića”, Sava za sva vremena.-zaključila je Ljubica Miljković.

D. Popov

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.