31.01.2019.
Ekonomija

STARA PAZOVA: INTEGRISANI PRISTUP UPRAVLJANJU JAVNOM SVOJINOM

Uspešno sprovođenje EU programa

U Klubu poslanika u Beogradu, 24. januara, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović potpisao je Ugovor o sprovođenju projekta u okviru programa Exchange 5 – podrške Evropske Unije lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom. Opština Stara Pazova i Ruma po partnerskom modelu, realizuju peti segment EU programa Exchange 5 – u okviru projekta Integrisani pristup upravljanju javnom svojinom u opštinama Stara Pazova i Ruma. Cilj projekta je, realizacija procesa registracije svojine i efikasno i odgovorno upravljanje javnom svojinom u ove dve opštine. Konačni cilj projekta je, unapređenje lokalne ekonomije putem integrisanog upravljanja javnom svojinom u opštinama Stara Pazovi i Ruma.

Upravo putem pomenutog, petog po redu segmenta projekta koji nosi naziv Exchange 5, Evropska Unija unapređuje lokalne ekonomije uvođenjem integrisanog upravljanja javnom svojinom. Od ukupno 145 lokalnih samouprava, Opština Stara Pazova je jedna od 18, koja je uspešno aplicirala i uveliko sprovodi ovakav projekat, koji podrazumeva unapređenje softvera za evidentiranje javne svojine i uvezivanje sa bazom podataka Republičke direkcije za imovinu.

Sakupljeni podaci će se koristiti za razvoj portfolija javne imovine u svakoj opštini sa poslovnim modelima za privlačenje potencijalnih investitora i omogućavanje transparentnosti kada je u pitanju upravljanje javnom svojinom. To će rezultirati ažuriranim bazama podataka o javnoj imovini i softverom u opštinama Stara Pazova i Ruma koje sadrže knjigovodstvene module i nivoe, u koordinaciji sa Republičkom direkcijom za imovinu. Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova je tom prilikom izjavio:

– Mi ćemo u ovom projektu biti opredeljeni prema investitorima, jer ćemo imati bazu onoga što njih zanima, zemljište, moguće lokale, hale i podatke za sve ono što će se naći u samoj bazi, a čime opština raspolaže – rekao je Radinović.

Projekat finansira EU a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Marina Savić, pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova je izjavila:

– Naš cilj je baza koja je efikasna i koja će nam govoriti tačno stanje na terenu u svakom trenutku, jer će biti interaktivna u odnosu na korisnike koji upravljaju samom bazom, a pored toga, najvažnija stvar je što ćemo kroz ovaj projekat i u okviru same programske šeme Exchange 5 konačno moći da valorizujemo samu imovinu, rekla je Savić.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je istakao sledeće:

– Reforma javne uprave jedan  je od tri najvažnija kriterijuma naše evropske budućnosti. Ovaj projekat i projekti ovakve vrste su važni iz razloga, što čine dodatni podstrek da se nastavi započeto, da ostvarimo zajednički cilj, da imamo jaku lokalnu samoupravu, koja je jedan od uslova za jaču Srbiju, rekao je Ružić.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije je, prisutnima na skupu, naglasila činjenicu da upravo nerešena pitanja na lokalu, koče realizaciju brojnih projekata u saradnji sa EU,  zatim dodala, da pre svega mora da se identifikuje sa čime raspolaže i šta je razvojni potencijal jednog grada, jedne opštine ili okruga, regiona ili nekog partnerskog odnosa, koji ćete imati, jer se uvezuju uvek najmanje dve ili tri opštine u ovom programu. Važnost efikasnog funkcionisanja lokalne administracije istakao je i Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

– Princip funksionisanja u EU je taj, da sve što može da se uradi u lokalnoj administraciji, ne treba ostavljati za viši nivo vlasti, zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Za 15 godina postojanja programa Exchange 5, realizovano je 166 lokalnih projekata, ukupne vrednosti 33 miliona evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.