31.01.2019.
Društvo

OPŠTA BOLNICA SREMSKA MITROVICA

Pokrajina i dalje ulaže u novu medicinsku opremu

Pokrajinska vlada je u protekloj godini u zdravstvo uložila 2,5 milijarde dinara, a u 2019. godini budžet za zdravstvo iznosiće 2,59 milijardi dinara. Time se nastavlja kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem u Vojvodini. Najviše novca uloženo je u nabavku aparata za dijagnostiku, infrasrukturne radove, izradu projekata za nove rekonstrukcije, kao i posebne programe zdravstvene zaštite.

U 2018. godini za mitrovačku Opštu bolnicu izdvojeno je  nešto preko 100.500.000 dinara. Tim novcem nabavljeni su medicinski aparati za dijagnostiku, aparati koji se koriste u hirurškim granama medicine, kao i za remont infrastrukturnih kapaciteta. Bolnica sada poseduje nov CT aparat za radiološku dijagnostiku, automatski parni sterilizator, laparoskopski stub za hirurgiju, TCD aparat za snimanje krvnih sudova glave, UZ aparat za srce kao i yag laser i biomikroskop za očnu hirurgiju.

Tim povodom je prošlog utorka, 22. januara, mitrovačku bolnicu posetila pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Snežana Bojanić. Ona je istakla da je ovo vrlo značajna zdravstvena ustanova prema kojoj gravitira mnogo građana, te da je u tom smislu neophodno imati kvalitetnu opremu na raspolaganju, udruženo sa napornim radom medicinskog osoblja.

– Poboljšanje zdravstvene usluge je primat u celom zdravstvu. Jedan od ključnih faktora je dobra  medicinska oprema, za to je zadužena Pokrajinska vlada koja je svoje obećanje ispunila. Cifra od dve i po milijarde uložena u zdravstvo u celoj pokrajini prošle godine je dokaz ekonomskog napretka i boljitka u pokrajini, inače ne bismo bili u prilici da omogućimo ovu opremu, navela je dr Bojanić.

U mitrovačkoj Opštoj bolnici se godišnje  u proseku obavi oko 250.000 specijalističkih pregleda, uradi preko sedam hiljada hirurških zahvata i blizu osam hiljada hirurških intervencija. Direktor bolnice, dr Živko Vrcelj je proteklu godinu okarakterisao kao uspešnu u smislu saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo.

– Dobili smo više opreme nego u proteklih sedam, osam godina, od toga je najznačajniji CT aparat, čim je ubrzana i poboljšana radiološka dijagnostika. Nabavljena su dva nova sterilizatora, koja rade upola brže nego što su radili stari. Imamo dva laparoskopska stuba, od kojih je jedan nabavljen pre desetak godina, drugi pre dvadeset, još uvek su u funkciji, ali imaju sve nedostatke koji se javljaju sa starijom opremom. Sada smo dobili jedan od boljih olimpusovih stubova za laparoskopske operacije.  Što se tiče infrastrukturnih radova, novac je uložen u remont kotla za grejanje prostora i tople potrošne vode, remont lifta za prevoz pacijenata, završetak sanacije – rekonstrukcije i investicionog održavanja sistema za proizvodnju hladne vode za potrebe klimatizacije pet operacionih sala i intenzivne nege Hirurškog bloka. U toku je konkurs za nabavke Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo, ono što nam je sledeće neophodno je endoskopski stub za gastroenterologiju, opremanje neurološke intenzivne nege, kao i još neki aparati za oftamologiju, reči su dr Vrcelja.

Dr Gordana Mitić, internista gastroenterolog, načelnik internog odeljenja i pomoćnik direktora za Sektor zajedničkih medicinskih poslova se ovom prilikom zahvalila Pokrajinskoj vladi za nabavku svih aparata.

– U internističkim ambulantama se godišnje obavi oko 35000 pregleda, od tog oko 7000 kardioloških, radi se oko 5000 ultrazvučnih pregleda srca. S obzirom na toliki broj pregleda, aparati gube funkcionalnost, s druge strane prizvode se novi, a naš kadar je vrlo motivisan za edukaciju i usavršavanje, rekla je dr Mitić.

T. S.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.