17.01.2019.
Poljoprivreda

ПОЉОПРИВРЕДА

Vreme pogoduje pšenici

Снег, који је тренутно на пољима је добро дошао, јер представља заштиту пшенице од ниских температура, а топљењем ће се повећати залихе влаге у земљишту.

– То ће погодовати пшеници, али и пролећним културама. Пшеница се налази у различитим фазама развоја, од фазе једног до два листа, па до фазе пуног бокорења. Ницање је на значајним површинама било касно, слабо и неуједначено, због недостатка падавина након сетве. После топљења снега и пораста температуре, имаћемо јаснију слику о густини усева – каже за наше новине, стручни сарадник у Пољопривредној стручној служби Рума, Горан Дробњак.

Код усева који су касно никли, не могу се очекивати високи приноси, јер ће се код њих испољити ефекат, који се јавља при сетви ван оптималног рока. На ређим усевима се, у наставку вегетације може очекивати и проблем са јачим развојем корова.

– Ових дана ће се кренути са вађењем узорака земљишта на садржај азота, што је основа за правилно одређивање количине ђубрива за прихрањивање. Препорука пољопривредницима је да изврше ову анализу, јер се на тај начин могу постићи добри приноси, смањити трошкови и заштитити животна средина – саветује пољопривреднике Горан Дробњак.
С. Џ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.