17.01.2019.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Marselo Bjelsa: Genije ili prevarant

Marselo Bjelsa je argentinski fudbalski stručnjak koji trenutno vodi engleski Lids Junajted. Ekipa, koja se takmiči u Čempionšipu, trenutno je prva na tabeli i ima dobre izglede da se sledeće godine nađe u Premijer ligi. Opšti je utisak da Lids ove godine igra sjajan fudbal. Internetom su već počeli da kruže klipovi na kojima su neke nestvarne akcije koje su plod Bjelsine genijalnosti. Svakako nešto novo, s obzirom na to da su ekipe u ovom rangu takmičenja prilično taktički i tehnički ograničene.

Marselo Bjelsa je trenersku karijeru započeo u rodnoj Argentini. Kada je stasao kao priznati trener sa titulama u rukama usledio je poziv argentinske reprezentacije. Pre toga je kratko vreme bio u španskom Espanjolu. Proveo je šest godina na poziciji selektora Argentine, da bi 2007. godine preuzeo reprezentaciju Čilea. Sa njima pravi dobre rezultate i uspeva da ih odvede na Svetsko prvenstvo, prvi put posle pauze od dva ciklusa. Već tada važi za jednog od najuticajnijih južnoameričkih stručnjaka. Put ga dalje vodi u Bilbao, gde je sa Atletikom uspeo u jednoj sezoni da se plasira u finale Lige Evrope i španskog Kupa. Oba finala je izgubio. Pre dolaska u Englesku, vodio je još i Marsej i Lil.

Inače, nadimak mu je, pazi sad, Ludak. Kada se malo zagrebe po njegovoj karijeri, jasno je i zašto. Važi za ekscentrika koji ne preza da kaže šta misli, pa makar i na svoju štetu. Njegove konferencije za štampu su priča za sebe, često ostavlja utisak pogubljenog čoveka kojem luta pogled. Nije mu strano ni iznošenje političkih stavova. U stanju je da napusti klub kada to niko ne očekuje. 2016. godine je preuzeo rimski Lacio i dao otkaz posle dva dana. Marsej je napustio u drugoj sezoni vođenja kluba, posle prvog prvenstvenog kola. Iz Lila su ga oterali, jer je on pre toga oterao sve iskusnije igrače, želeći da gradi igru na klincima.

Bez obzira na sve, Bjelsa je u fudbalskom svetu postao poznat kao jedan od najvećih teoretičara ove igre. Njegovo vođenje ekipe se graniči sa fanatizmom, a taktičke zamisli se proučavaju i usvajaju širom sveta. Poznat je kao čovek, koji je u stanju da proučava video snimke do iznemoglosti i da analizira svakog igrača ponaosob. Mnogi igrači koji su sarađivali sa njim, navode baš njega kao ključnu osobu u njihovoj fudbalskoj karijeri. Među njegovim bivšim igračima koji su sad postali uspešni treneri su i Dijego Simeone, Maurisio Poketino, Marselo Galjardo, Tata Martino i Maurisio Pelegrino. Svi oni apostrofiraju Bjelsu kao svog fudbalskog oca.

Elem, prošle nedelje je kao bomba odjeknula vest o slučaju špijunaže u engleskom fudbalu. Naime, na trening kompleksu Derbi Kauntija je opažen čovek, za koga se sumnja da je posmatrao i špijunirao igrače Derbija pred utakmicu sa Lidsom. Baja se pojavio sa dvogledom i makazama za sečenje žice. Inače, reč je o bliskom saradniku Marsela Bjelse. Pozvana je i policija, ali do hapšenja nije došlo. Scenario za rubriku „verovali ili ne“. Inače, Lids je kasnije dobio meč sa 2:0.

Odmah su Englezi osuli drvlje i kamenje po Argentincu. Oglasio se i trener Derbija, Frenk Lampard koji je rekao da takav čin svakako nije fer plej, ali da ne traži u tome izgovor za poraz. Ipak je, nekako između redova, provukao i tvrdnju, da igračima nije bilo lako kada su znali da ih je neko posmatrao na treningu. Fudbalski savez je pokrenuo istragu, a mnoge poznate ličnosti iz sveta fudbala su osudile ovakav gest.

Bilo je i onih koji su ga branili i nisu tome pridavali neki značaj. Među najglasnijima je bio bivši igrač i sadašnja pijandura Pol Gaskojin. Svakako advokat kojeg bi svako poželeo.
A što se tiče Bjelse, pa on je mrtav ’ladan rekao, da se time služi već godinama i da ne vidi u tome problem. Ipak, iz poštovanja prema sistemu vrednosti zemlje u kojoj radi, izvinio se i prihvatio svu odgovornost. Zanimljivo je i da je Maurisio Poketino, trener Totenhema, rekao sličnu stvar i naveo da je u Argentini to normalna pojava.

Bilo kako bilo, javnost je uglavnom osudila ovakav postupak proslavljenog trenera. Da li je to fer plej? Svakako nije. Ali jedno je sigurno: da nema Bjelse u fudbalu, trebalo bi ga izmisliti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.