17.01.2019.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDA

Vreme pogoduje pšenici

Sneg, koji je trenutno na poljima je dobro došao, jer predstavlja zaštitu pšenice od niskih temperatura, a topljenjem će se povećati zalihe vlage u zemljištu.

– To će pogodovati pšenici, ali i prolećnim kulturama. Pšenica se nalazi u različitim fazama razvoja, od faze jednog do dva lista, pa do faze punog bokorenja. Nicanje je na značajnim površinama bilo kasno, slabo i neujednačeno, zbog nedostatka padavina nakon setve. Posle topljenja snega i porasta temperature, imaćemo jasniju sliku o gustini useva – kaže za naše novine, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma, Goran Drobnjak.

Kod useva koji su kasno nikli, ne mogu se očekivati visoki prinosi, jer će se kod njih ispoljiti efekat, koji se javlja pri setvi van optimalnog roka. Na ređim usevima se, u nastavku vegetacije može očekivati i problem sa jačim razvojem korova.

– Ovih dana će se krenuti sa vađenjem uzoraka zemljišta na sadržaj azota, što je osnova za pravilno određivanje količine đubriva za prihranjivanje. Preporuka poljoprivrednicima je da izvrše ovu analizu, jer se na taj način mogu postići dobri prinosi, smanjiti troškovi i zaštititi životna sredina – savetuje poljoprivrednike Goran Drobnjak.
S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.