26.12.2018.
Aktuelno, Društvo

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA SREMSKA MITROVICA

Realan budžet za narednu godinu

Na sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica, održanoj 21. decembra, mitrovački odbornici usvojili su više tačaka dnevnog reda, među kojima se našsa i odluka o budžetu Grada za 2019. godinu. Budžet za narednu godinu iznosi oko dve milijarde i 892 miliona dinara, što je manje u odnosu na prethodnu, 2018. godinu, kada je iznosio nešto preko tri milijarde dinara.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj, Duška Šaroškovića, budžet je zasnovan na realnim osnovama.

– Budžet je nešto manji nego aktuelni iz 2018. godine, ali ne zato što mislimo da ćemo imati manje sredstava, nego u ovom momentu imamo toliko ugovorenih transfernih sredstava. I ove i prethodne godine, kada se radi rebalans budžeta, radi se na osnovu toga što su se pojavila namenska transferna sredstva sa drugih nivoa vlasti, i mi ih ugrađujemo u budžet – rekao je načelnik Šarošković i dodao da, što se tiče investicija, postoje sredstva koja se ne prikazuju u budžetu, nego se sa viših nivoa vlasti direktno plaćaju izvođačima radova.

Povodom ove tačke dnevnog reda, došlo je do rasprave između odbornika odborničke grupe Za bolju Mitrovicu Aleksandra Prodanovića i načelnika Šaroškovića, kao i gradonačelnika Vladimira Sanadera. Prodanović je istakao da je budžet za 2019. godinu realniji od prethodnog, ali je izjavio i da na rashodnoj strani budžeta nema velikih kapitalnih investicija. Prema rečima gradonačelnika Vladimira Sanadera, investicija će ipak biti, a nastaviće se i kapitalne investicije iz prethodne godine, poput izgradnje novog objekta OŠ „Jovan Popović“.

– Budžet je realan i po prihodima, i po rashodima. Mislim da će biti dovoljno sredstava da se sve ono za čega je Grad nadležan i realizuje. Što se tiče investicija, ovaj budžet je oslonjen na druge budžete, a to su budžeti AP Vojvodine i Republike Srbije. Sledi nam druga faza izgradnje OŠ „Jovan Popović“, što je za mene najbitnija investicija u gradu. Biće i dosta investicija u putnu infrastrukturu, kroz određena javno-privatna partnerstva, investicija u javnu rasvetu, takođe uz javno-privatno partnerstvo, a, što je takođe izuzetno važno, biće i dovoljno sredstava za javni prevoz, s obzirom na to da ga Grad sufinansira, kako bi građani naših sela mogli da dođu do grada. Za to će biti izdvojeno oko sto miliona dinara. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, pokušaćemo od Svetske banke da ishodujemo investiciju koja se odnosi na odbranu od poplava, i to je za mene veoma značajna stvar. Mi moramo to da rešimo u narednih godinu do dve dana – rekao je gradonačelnik Sanader.

Mitrovački odbornici usvojili su i program gasifikacije Grada, kao i odluku o nastavku izgradnje distributivne gasne mreže. Prema rečima gradonačelnika Sanadera, pomenuta gasifikacija Grad ništa neće koštati, a vršiće se u seoskim naseljima.

– Ostaje da pregovaram sa Srbija gasom oko programa gasifikacije na čitavoj teritoriji Grada, a benefit će ostvariti naši sugrađani koji žive na selima. Oni će na taj način postati ravnopravniji sa onima koji žive u gradu. Imaće mogućnost da se priključe na jeftin ekološki energent, koji je sam po sebi i komforan. Polako izjednačavamo uslove života u selu i gradu. U pitanju su sva mitrovačka sela, osim Šašinaca, Jarka, Salaša Noćajskog, Noćaja i Laćarka, koja imaju gas. Počećemo najverovatnije u Kuzminu i Martincima, čim se stvore vremenski uslovi, a dalje ćemo raditi tamo gde postojinajveća zainteresovanost. Ono što je bitno, sva naša sela će u naredne dve do tri godine biti kompletno gasifikovana – rekao je Vladimir Sanader.

Između ostalog, odbornici su usvojili i plan javnog zdravlja za period od 2018. do 2025. godine, koji je sastavljen i delimično osluškujući potrebe građana, anketom koja je izvršena tokom 2018. godine.

Takođe, usvojen je kadrovski plan za organe Grada za 2019. godinu, odluka o reprogramu duga i uslovnom otpisu kamate, odluka o izmenama i dopunama odluke o merilima za utvrđivanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, odluka o finansiranju primarne zdravstvene zaštite iz budžeta Grada, kao i programi poslovanja javnih preduzeća i privrednih društava osnovanih od strane Grada za 2019. godinu. Pored toga, usvojen je sporazum o produženju roka važenja kolektivnog ugovora za Dom zdravlja, kao i rešenje o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu. Došlo je i do izbora novih članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, članova saveta roditelja, kao i do reizbora dr Daniela Babića na mesto zamenika direktora Doma zdravlja.

N. Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.