21.12.2018.
Izdvojena vest, Poljoprivreda

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ

Podrška seoskom preduzetništvu

Sremska Mitrovica je grad koji spaja Srem i Mačvu, kraj gde trpeza, a posebno meze, ne može da se zamisli bez kulena, kobasice, šunke i različitih vrsta sira, gde se u selima svako treće domaćinstvom bavi proizvodnjom ovih proizvoda. Upravo je to jedan od razloga, zašto je mitrovačka Agencija za ruralni razvoj odlučila da pomogne lokalne proizvođače sira i suhomesnatih proizvoda.

Naime, od 1. januara ove godine, stupio je na snagu Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda životinjskog porekla, čijom primenom je olakšana registracija proizvodnje i prometa sira i suhomesnatih proizvoda u manjem obimu, kao i registracija objekata za preradu, bez dovođenja u pitanje bezbednosti hrane. Radi promovisanja ovog pravilnika, afirmisanja legalne proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i radi pomoći seoskim preduzetnicima, koji se na svojim gazdinstvima i domaćinstvima bave prerađivačkom delatnošću, Agencija je sprovela Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u oblasti marketinga na poljoprivrednim gazdinstvima, u sektoru prerade mesa i mleka.

Na Konkurs je prijavu podnelo četiri subjekta, tri u sektoru mesa i jedan u sektoru mleka. S obzirom na to da je jedan podnosilac zahteva žena, a ostala tri su mladi proizvođači do 40 godina starosti, svi subjekti su, u skladu sa uslovima Konkursa, ostvarila pravo na maksimalna sredstva koja su konkursom bila opredeljena, odnosno 300.000 dinara po korisniku.

– Subjekti su dobijena sredstva namenski iskoristili za nabavku prodajne ambalaže i etiketa, usluge izrade idejnog rešenja i grafičkog dizajna za etikete i pakovanja, za nabavku reklamnih banera, štampanog i drugog promotivnog materijala i ostale marketing-alate, koji njihove proizvode čine vidljivijim kupcima. Ovom merom dali smo podršku lokalnim proizvođačima sira i suhomesnatih proizvoda, da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište, jer teško je nešto proizvesti, a još teže te proizvode prodati. Nadam se da smo i motivisali druge, neregistrovane proizvođače, da uđu u legalne tokove proizvodnje i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Mera doprinosi i unapređenju ruralne ekonomije, jer preradne aktivnosti na selu dodaju vrednost primarnom proizvodu, odnosno mleku i mesu, u konkretnom slučaju, što obezbeđuje dodatne prihode seoskim proizvođačima. Uz to bitan je i interes potrošača uz želju da se očuva tradicija i ponuda tradicionalnih proizvoda i zaštiti ekonomija na selu. Očekujemo pravilnike i u ostalim sektorima, kako bismo u narednom periodu podršku dali i proizvođačima u oblasti pčelarstva, prerade voća, povrća i ratarskih kultura – objasnio je Petar Samardžić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.