30.11.2018.
Aktuelno, Društvo

U ZNAKU VELIKOG JUBILEJA U RUMI PROSLAVLJEN DAN OPŠTINE I GRADSKA SLAVA

Otvorena rekonstruisana Glavna ulica

Rumska opština je bogatim i raznovrsnim programom obeležila Dan opštine i gradsku slavu Sv Stefana Dečanskog, a sve u znaku velikog jubileja – sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i donošenja odluke o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji, upravo u Rumi 24. novembra 1918. godine.

Zvanični deo obeležavanja ovog velikog jubileja i Dana opštine započeo je u jutarnjim časovima polaganjem venaca na spomenik dr Žarku Miladinoviću, u čijoj kući se pre sto godina i održao Veliki narodni zbor.

Potom je usledila liturgija u hramu Silaska Sv duha na apostole koju je održao vladika sremski Vasilije uz sasluženje rumskog sveštenstva, a posle liturgije je otkrivena i osvećena kapela – česma u porti ovog hrama koja je posvećena Sv Stefanu Dečanskom.

Tačno u podne je otvoren deo kompletno rekonstruisane Glavne ulice u dužini od 990 metara, sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine koja je obezbedila 130,4 miliona dinara od ukupno 166 miliona dinara kolika je vrednost ovih obimnih radova, dok je ostatak finansirala rumska opština. Vrpcu su presekli Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade i Slađan Mančić, prvi čovek rumske opštine.

– Moram da istaknem da je reč o totalnoj rekonstrukciji jer su nove i sve podzemne instalacije, i sa onim vidljivim izmenama naš grad dobija jedan potpuno novi izgled. Posebno sam ponosan što smo sve stigli da uradimo i da ulicu otvorimo upravo na ovaj dan koji je Dan naše opštine, kao i slava grada. Zahvaljujem se ljudima iz Pokrajinske vlade i Uprave za kapitalna ulaganja, ali zahvalnost dugujemo i Vladi Srbije i predsedniku Vučiću, jer sve što smo radili u proteklih pet godina rezultiralo je ovim velikim projektima u 2018. godini – rekao je Mančić i podsetio da je gotovo 60 miliona dinara zajedničkih ulaganja sa Upravom utrošeno na sređivanje dve ulice i asfaltiranje puteva kroz njih u Buđanovcima, kakvi ne postoje ni u jednom selu u Srbiji. Urađena je i kompletna rasveta na Rumskoj petlji vredna preko 46 miliona dinara, završava se i projekat izgradnje prečistača u Radnoj zoni Zapad vredan 100 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo privrede, tu je i projekat Horis kao i sređivanje putne infrastrukture u celoj opštini.

Predsednik Mančić je posebno izrazio zahvalnost svima koji su bili uključeni u realizaciju ovih radova u Glavnoj ulici, izvođaču i podizvođačima, čijim velikim trudom i naporima je posao završen i pre roka.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je istakao da Pokrajinska vlada podržava razvoj svih 45 lokalnih samouprava u Vojvodini.

– Za dve i po godine, koliko postoji ova Vlada, mi smo 660 miliona dinara usmerili u različite projekte u rumskoj opštini, a jedan od njih je upravo i ova predivno rekonstruisana Glavna ulica. Tako pokazujemo kako se zajednički radi, investira i ulaže u poboljšanje kvaliteta života svih građana. Veliki broj investitora je došao u Rumu, otvoren je veliki broj novih radnih mesta uz podršku i predsednika Vučića u tome, kao i republičke vlasti. Činimo sve da i Pokrajinska vlada bude dobar partner Republičkoj, ali i lokalnim samoupravama, i to na prvom prioritetu, a to je ekonomski razvoj, jer samo ekonomski snažna Srbija može da odgovori svim drugim zadacima i izazovima. Siguran sam da ćemo i dalje raditi zajedno i da će biti još ovakvih lepih projekata – poručio je Đorđe Milićević.

Svečana sednica u Kulturnom centru započela je himnom u izvođenju poznatog operskog pevača Olivera Njega, a potom se odbornicima, kao i gostima sa svih nivoa vlasti i brojnih lokalnih samouprava obratio Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma. On je podsetio da je danas tačno sto godina od održavanja Velikog narodnog zbora u Rumi gde je doneta istorijska odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji, a narodni predstavnici su ovde sabrani na poziv srpskog političkog prvaka dr Žarka Miladinovića.

– 24. novembar je postao dan ostvarenja vekovnog sna o političkom i pravnom objedinjenju srpskog naroda, ali i svih slovenskih naroda na ovim prostorima. Ovim datumom opština Ruma je povratila svoje pamćenje jer grb, zastava i praznici jedne zajednice su suštinski tumači njenog identiteta i samosvesti, a ne samo puki simboli. Praznici su prilika da osvežimo kolektivno pamćenje ali i da se upitamo da li smo dostojni i dorasli vremenu i odgovornosti koja nam je poverena i šta ćemo kao savremenici ostaviti u nasleđe generacijama koje dolaze posle nas – istakao je Stevan Kovačević i dodao da su oni i prilika da se odužimo i zahvalimo onima najboljim među nama.

Posle obraćanja Stevana Kovačevića emitovan je i dokumentarni film o Rumi između dva praznika u kojem su navedena najvažnija postignuća kako u oblasti investicija, infrastrukture, školstva, novih vrtića, poljoprivrede…

Predsednik Slađan Mančić je, komentarišući film, istakao da je bilo snimljenog materijala za 27 sati filma o Rumi između dva praznika, a sve što se postiglo je bilo i uz pomoć Pokrajinske i Republičke vlade.

– Posebnu zahvalnost dugujemo i kompanijama koje su svoj kapital unele u našu opštinu i otvorile proizvodne pogone i uposlili naše radnike. Pomenuću firmu Hačinson, da se druge ne naljute, jer kada smo 2015.godine otvarali prvi pogon oni su imali obavezu da uposle 200 radnika, a sada zapošljavaju 1.350 radnika i u izgradnji je peti pogon koji će uposliti još 200 radnika. To je pokazatelj dobre politike privlačenja investicija, ali i dobrog rada lokalne samouprave. Hoću još da poručim odbornicima i građanima Rume da ništa ne počinje i ne završava se sa nama i da to treba da imamo to u vidu. Hajde da učinimo naš život dostojnim naših predaka i tim činjenjem učinimo bolji život našim potomcima – istakao je Slađan Mančić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.