07.09.2018.
Aktuelno, Kultura

Muzej Srema

Promocija knjige o Sirmijumu

U četvrtak, 30. avgusta, u organizaciji Muzeja Srema i Arhiva Srema, održana je promocija knjige Sirmijum – istorija od prvog veka do 582. godine, autorke prof. dr Miroslave Mirković.
Autorka je život provela kao profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dugi niz godina bavila se istraživanjem rimske istorije. Prema njenim rečima, sve informacije za izradu pomenute monografije nije bilo teško prikupiti.
– Bilo mi je zadovoljstvo. Ako je to posao koji volite, onda ga i radite sa voljom. Zanimljivo je čitati stare piste, tumačiti natpise, a podataka ima svuda, i ovde u muzeju. Oni mogu veoma mnogo da kažu. Kada su pisci u pitanju, tada se rekonstruiše sam tok događaja, međutim, postoji dugi niz pitanja koja su mnogo zanimljivija. Tako su zanimljivi podaci o stanovništvu, vojsci, položaju vojnika, o carevima, što svi vole da čuju – rekla je prof. dr Mirković i dodala da period kojim se bavila u monografiji obuhvata vreme postojanja prvih pisanih tragova o Sirmijumu, pa sve do njegovog nestanka 582. godine.
– Grad je sredinom petog veka porušen, i to je početak njegovog kraja. Potom, Sirmijum se oporavio, jer, narod ne možete uništiti. Grad je porušen, ali se narod vratio. Ipak, nakon otprilike jednog veka Avari su temeljno porušili grad i naredili stanovništvu da ga napusti – rekla je prof. dr Miroslava Mirković.
Prema rečima Dejana Umetića, direktora Arhiva Srema, ova monografija je od velikog značaja za Sremsku Mitrovicu i upoznavanje sa njenom istorijom, pa je zato uvek potrebno podržati ovakve promocije.
Programu su, pored autorke i brojnih posetilaca, prisustvovali i prof. dr Miroslav Vujović i prof. dr Svetozar Boškov, dok je za muzički deo programa bio zadužen pijanista Đorđe Ilijin.

N. Milošević

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.