07.09.2018.
Aktuelno, Društvo

Mačvanska Mitorvica

Svečano otvorena nova škola

Nova školska godina u Mačvanskoj Mitrovici počela je u novoj zgradi Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“. Škola u kojoj će od sada nastavu pohađati mali Mačvani, svečano je otvorena u ponedeljak, 3. septembra, uz prisustvo zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Milana Kovačevića, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera i brojnih predstavnika lokalne samouprave.
Ministar Nedimović izrazio je zadovoljstvo time što je ono što je planirano sada i realizovano.
– Kada dovoljno želiš, sve je moguće. Ljudi iz Mačvanske Mitrovice i njenih šest sela su dovoljno želeli da imaju ovako lepu školu. Srce mi je puno, i mnogo godina smo radili da bismo ostvarili ovo. Nije bilo lako. Morali su da se steknu uslovi, da imamo dovoljno novca da možemo da izgradimo ovako nešto, i mi smo u tome uspeli – rekao je Nedimović i za sledeću godinu najavio i izgradnju nove fiskulturne sale u ovoj školi.
Gradonačelnik Vladimir Sanader izjavio je da je ovo treći u nizu kapitalnih objekata u Sremskoj Mitrovici.
– Ovaj objekat je možda najmanje koštao, ali ima najveću vrednost. Velika je stvar ulaganje u obrazovanje, jer to je ulaganje u budućnost. Ovo nije obična zgrada, već mesto gde će buduće generacije sticati znanja i veštine. Mi ćemo se kao Grad boriti da naš koncept Grad na dve obale u potpunosti zaživi. Ovo je prvi objekat javne namene koji smo izgradili u tom planu. Usvojili smo i novi plan detaljne regulacije koji će omogućiti da se Mačvanska Mitrovica razvija – rekao je Sanader prilikom obraćanja prisutnima.
Predsednik Skupštine Grada Tomislav Janković, ovom prilikom zahvalio se ministru Nedimoviću i zameniku resornog pokrajinskog sekretara Milanu Kovačeviću što su prepoznali značaj ovog projekta, kao i gradonačelniku Vladimiru Sanaderu koji, prema njegovim rečima, radi na obezbeđenju sredstava za izgradnju nove fiskulturne sale.
Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, Milan Kovačević, izjavio je da je plan za izgradnju ove škole dogovoren 2016. godine, i nije krio zadovoljstvo zbog uspešnog završetka radova.
Ukupna vrednost radova je oko 120 miliona dinara u prvoj fazi, od čega je najveći deo finansirala mitrovačka lokalna samouprava, a ostatak je finansiran uz pomoć Ministarstva privrede i Ministarstva prosvete, kao i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.
Direktor OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“, Slađan Papić, izjavio je da mu je najdraže da vidi sređnu decu koja jure hodnicima škole.
– Generacije Mačvana su svoje osnovno obrazovanje završile u ovoj školi. Tako je ovo bio projekat njihovih težnji. Mnogi pokušaji za izgradnju nove školske zgrade bili su bezuspešni, ali danas ipak ponosno stojimo ispred zgrade u kojoj je sa svakom ciglom ugrađena neizmerna zahvalnost onima koji su nam to omogućili – rekao je Slađan Papić.
Čitava ceremonija otvaranja škole upotpunjena je prigodnim programom koji su pripremili njeni učenici, a svi prisutni mogli su da uživaju u muzičkim i scenskim performansima u izvođenju mačvanskih mališana. Staru zgradu škole zauvek je zatvorila njena najstarija živa učenica Jelena Dejanović, a novu zgradu svečano je otvorila najmlađa, Ivana Čugurović.

N. Milošević

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.