25.06.2018.
Aktuelno

Šid

Međunarodni dan muzike

U organizaciji unije žena opštinskog odbora Srpske napredne stranke Šid u saradnji sa Savetom za nacionalne manjine i Savetom za kulturu, prošle nedelje 21. juna na Trgu kulture u Šidu, izveden je program pod nazivom „Muzika moga kraja“. U kulturno umetničkom programu predstavila su se sva kulturno umetnička društva koja deluju na području grada, koji neguju kulturu, običaje i tradiciju Srba, Hrvata, Rusina i Roma, koji žive na ovim prostorima. Slovačko kulturno umetničko društvo „Jednota“, iz opravdanih razloga, te večeri nije nastupilo.
– Mi smo se odlučili da Međunarodni dan muzike obeležimo na ovaj način baš iz razloga što je naša opština šarolika što se tiče nacionalnih manjina. Inače nam je u praksi da svake godine obeležavamo 21. Međunarodni dan maternjeg jezika. Ove godine taj dan nismo obeležili zbog epidemije gripe, tako da smo se odlučili da organizujemo sličnu manifestaciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, – istakla je predsednica unije žena OO SNS-a Aleksandra Žigić.
Organizaciji proslave tog dana, priključio se i Savet za kulturu OO SNS-a Šid.
– Ovakav dan kad proslavljamo dan muzike, su prilika da vidimo šta sve na ovim prostorima imamo kao reprezente svih vrsta muzike, pripadnika svih naroda i narodnosti koji žive na ovim prostorima. Lako je organizovati ovakav događaj kada imamo puno subjekata koji to rade. Verujem da su građani uživali i da smo svi shvatili da je upravo u tim različitostima, naše najveće bogatstvo, izjavio je predsednik Saveta za kulturu Srđan Malešević.
U kulturno umetničkom programu predstavile su se Udruženje žena „Šidijanke“, Udruženje žena „Sunčana jesen života“, KPD „Đura Kiš“ iz Šid, KUD „Ivan Kotljarevski“ iz Bikić Dola, Udruženje Roma, HKD „Šid“ i SKUD „Sveti Sava“. Svi zajedno su te večeri potvrdili da muzika može biti samo dobra veza među ljudima, bez obzira na njihove razlike u kulturi, narodnosti i veroispovesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.