25.06.2018.
Aktuelno

JP Vodovod Ruma

Stigla cisterna za pijaću vodu

U sklopu aktivnosti na stalnom poboljšanju vodosnabdevanja građana rumske i iriške opštine JP „Vodovod“ je kupio novu cisternu za pijaću vodu čija je vrednost nešto preko 10,7 miliona dinara – sredstva ovog javnog preduzeća su malo iznad 5,7 miliona, a rumska opština je obezbedila pet miliona dinara. Cisterna je stigla sa svom potrebnom dokumentacijom, registrovana je i isprobana.
-Mi tu imamo problem, jer leti građani potroše više vode nego što treba, pa se javlja potreba za cisternom. Mislim upravo zato da ćemo ovog leta imati bolje vodosnabdevanje, bar u onim kritičnim trenucima kad imamo pomanjkanje vode ili kvarove, kao i kada su restrikcije pa je potrebna građanima voda za piće. Nekada restrikcija i nema, ali u višim delovima iriške opštine, kao što su Vrdnik i naselja Krstašice i Hopovo, nemaju vode pa im se voda mora dostavljati u cisterni – kaže direktor Slobodan Stanić.
Nova cisterna ima kapacitet osam kubnih metara, odnosno 8.000 litara vode, vozilo je marke IVEKO, snage je 185 kilovata, izrađena je od prohrom čelika koji je otporan na rđu, a ima spoljnu izolaciju tako da se duže vreme ne menja temperatura vode.
– Takođe, gradimo podstanicu u Borkovcu koji iriškoj opštini i služi kao izvorište. Podstanica vredi oko 7,5 miliona i zahvaljujući njoj biće bolje snabdevanje vodom Iriga i Vrdnika, jer se planira ugradnja četiri pumpe od po 25 litara u sekundi, znači maksimalni kapacitet je 100 litara u sekundi, a do sada je bio 55 litara. Ovo su sredstva dobijena od Pokrajine, uz učešće iriške opštine. Naravno, koliko ćemo im stvarno dopremati zavisi od toga koliko ćemo uspeti da sakupimo vode, ali ćemo im davati maksimalno koliko možemo. Sama izgradnja bi trebalo da počne za mesec dana, a toliko bi trebalo da traju i radovi – kaže direktor Stanić.
Po ovom konkursu rumska opština je dobila sredstva za busetr stanicu za Male Radince – u njoj se nalaze pumpe za povećanje pritiska kako bi i najviši delovi u ovom selu – kao što su ulice Nova i Beogradska imale vode tokom leta.
– Veoma brzo bi trebalo da raspišemo javnu nabavku ukupne vrednosti oko 3,2 miliona dinara, tu je učešće rumske opštine 950.000 dinara, a mi smo obezbedili projekat. Radovi bi trebalo da se završe početkom avgusta – kaže za naše novine direktor Slobodan Stanić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.