15.02.2018.
Sport

Џудо клуб „Словен“ Рума

Dva državna prvaka na prvenstvu za kadete

На Првенству Србије за кадете џудисти румског „Словена“ су освојили две златне и једну сребрну медаљу. На такмичењу које је одржано 3. фебруара у Београду учествовало је четворо кадета „Словена“ – Владимир Ушљебрка и Ана Бјелић су освојили злато, Бранислава Бјелић сребро, док је Милица Трипковић била пета.
Владимир има 17 година и иде у Техничку школу „Миленко Брзак Уча“ у Руми, смер машински техничар за компјутерско конструисање. Он се такмичио у категорији до 81 килограма и имао је три борбе – све је победио ипонима.
– Тренирам девет година џудо, а од како сам у „Словену“ тренер ми је Бранислав Бјелић. За ово такмичење сам тренирао недељно пет до шест пута, по сат и по времена. Стижем да ускладим и тренинге и школу, тако да сам врло добар ђак. Задовољан сам условима за тренинге у нашој Спортској хали. Планирам да упишем факултет, али ћу се и даље бавити овим спортом, тако да ћу наставити са тренинзима, вероватно у Новом Саду. Планирам да се и даље озбиљно бавим спортом, јер сам сад и у кадетској репрезентацији Србије – рекао је за наше новине Владимир Ушљебрка.
Ана Бјелић је освојила титулу првакиње државе, али је забележила одличне резултате и прошле године, а и ове је чекају велики изазови и такмичења. Ана има 16 година, а тренира пуних девет година. Каже да три пута недељно имају тренинге у Руми, а остало путују у Нови Сад и Беочин.
За Првенство је Ана имала појачане тренинге – два пута дневно и то сваки дан, а била је и две недеље на припремама на Јахорини.
– У Београду је било супер. Путујем за неколико дана на Еврокуп у Италију. Ја сам три године заредом кадетски првак државе, имам два трећа места са прошлогодишњег Еврокупа, на Светском првенству сам била седма и на Европском друга – прича нам Ана.
Ана је ученица другог разреда Пољопривредне школе „Стеван Петровић Бриле“, смер пољопривредни техничар.
– Одлична сам ученица, када се хоће има се времена и за спорт, учење и дружење – истиче Ана Бјелић.
Бранислава Бјелић у октобру пуни 17 година и прелази у јуниорску категорију.
– Освојила сам друго место, мислим да нисам била довољно спремна за ово такмичење, али биће боље на следећим такмичењима. Ја сам друга година румске Гимназије и врло добар сам ђак. Наравно, у плану је и факултет, али настављам и са спортом и тренинзима – рекла је Бранислава.
Већ из разговора са овим младим и успешним спортистима се види колико активно бављење спортом позитивно утиче не само на развој тела, већ и на одређену личну дисциплину и вољу која помаже да се постигну и добри резултати у спорту, као и у школи, али не на уштрб дружења са вршњацима.
Бранислав Бјелић тренира не само ове младе људе које смо поменули у овом тексту, конкретно везано за Првенство Србије за кадете, него још седамдесетак џудиста различитих узраста од којих су многи државни прваци и чланови репрезентација.
– Сви најбољи кадети из Србије били су на овом првенству у Београду и сви дошли са циљем да освоје медаље. Очекивао сам и три златне медаље, али и једно сребро не умањује успех јер су сво троје ушли у ужи круг репрезентативаца и даље их очекују европски купови. Ана иде у Италију на Европски куп, њу је Олимпијски комитет ставио за кандидата за Олимпијаду младих која се ове године у августу одржава у Аргентини, зато ће морати да има и много више европских купова да би изборила норму – потом следи Шпанија, па Загреб где ће наступати и Бранислава и Владимир. Очекују нас и такмичења у Чешкој, Румунији, првенство Балкана и то причам сада само о кадетима – каже Бранислав.
Џудо клуб „Словен“ има и одличног јуниора Уроша Маџаревића од кога се очекују и бољи резултати, Стефана Зубовића који је прошле године био други на Првенству Балкана за старије пионире, Стефана Симића који две године уназад бележи добре резултате у свом узрасту, Немању и Уроша Бјелић који су млађи пионири и од њих се очекују добри резултати и улазак у ужи круг репрезентативаца. Невена Циндрић је прошле године била првакиња Србије, која је од ове године старији пионир.
– Очекујем да ћемо доћи до седам – осам државних репрезентативаца што се мора и финансијски подржати. Није нам лако, све то кошта, али верујем да ћемо успети да обезбедимо све што је потребно за ову нашу децу – истиче Бранислав Бјелић.
ЏК „Словен“ постоји од 1966. године и континуирано ради. Прошла година је по резултатима била најуспешнија за овај клуб, а Бранислав каже да се нада да би и ова могла бити тако успешна.
Ради се у три групе – дечаци и девојчице од пет до седам година којих има тридесетак, друга група има двадесетак чланова и најстарија група – кадети и јуниори са такође, двадесетак спортиста – дакле тренира укупно око 70 деце три пута недељно у Спортској хали.
Бранислав најављује и Турнир града Руме 18. фебруара који организује ЏК „Словен“ у Спортској хали, а очекује се учешће око 500 такмичара из земље и окружења.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.