14.02.2018.
Aktuelno

Srpska čitaonica u Irigu

Nagrada „Luča“ Pokrajinskoj vladi

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću danas je uručena nagrada „Luča“, koju je Srpska čitaonica u Irigu dodelila Pokrajinskoj vladi za doprinos u razvoju kulture u opštini Irig.
Tradicionalno, na dan svoje slave, Svetog Trifuna, najstarije srpsko čitalište, 36. put dodeljuje nagradu organizacijama i pojedincima koji aktivno pomažu institucije kulture na području opštine Irig.
Predsednik Mirović je ovom prilikom izjavio da dodeljeno priznanje Pokrajinskoj vladi predstavlja obavezu da nastavi sa podrškom razvoju kulture, ne samo u Irigu, nego u celoj AP Vojvodini.
– Izuzetan je osećaj primati visoko priznanje na mestu kakvo je iriška Srpska čitaonica. Ne samo zato što su je tadašnji građani Iriga na inicijativu krušedolskog arhimandirita Dimitrija Krestića osnovali davne 1842. godine, pre nego što su osnovani i Beogradsko čitalište i Biblioteka Matice srpske. Ili zato što je, u trenutku osnivanja, ta čitaonica imala za to vreme impresivnih 600 knjiga samo na srpskom jeziku – rekao je predsednik Mirović.
Predsednik Mirović je danas obišao i rodnu kuću Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu, za čiju je rekonstrukciju i adaptaciju Pokrajinska vlada izdvojila oko 15 miliona dinara.

– Naše opredeljenje da podržimo obnovu kuće u kojoj je Mihiz rođen pre svega je izraz dubokog poštovanja prema jednom postignuću, i pune svesti da samo čuvanjem uspomena i dela onih najvećih među nama, najbolje doprinosimo kulturnom razvoju – istako je predsednik Mirović.
Pokrajinska vlada aktivno podržava institucije kulture i kulturnog stvaralaštva na području opštine Irig, posebno Srpsku čitaonicu u Irigu, u realizaciji kulturnih programa i aktivnosti. U skladu s tim, adaptirana je i zgrada „Kasina“ u Vrdniku u kojoj će biti smešteno odeljenje čitaonice „Milica Stojadinović Srpkinja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.