20.10.2017.
Aktuelno

Gerontološki centar „Srem“ Ruma

Donacija porodice Lubarda

Naš poznati slikar Petar Lubarda, sa roditeljima, braćom i sestrom, živeo je gotovo deceniju – do 1939. godine u Rumi. Njegova sestra Vjera Lubarda, kasnije udata Dorner, bez obzira na više mesta u kojima je porodica Lubarda, a i ona kasnije živela, je Rumu uvek doživljavala kao svoj grad,u kojoj je provela svoje najlepše dane detinjstva i mladosti. Vjera je, posle rata, sa suprugom živela u Izraelu, gde je i umrla prošle godine.
Znajući za duboku privrženost svoje majke ovom gradu, njena kćerka Đina Lazar je odlučila da knjige, kao i jedan broj kaseta i video traka donira Gerontološkom centru „Srem“. Vjerine veze sa Rumom su bile stalne, tako da je, nekoliko puta dolazila iz Izraela, poslednji put kada je rumska Gimnazija obeležavala vek postojanja. Otuda i odluka Đine Lazar da 113 knjiga i 80 kaseta i traka donira ovoj ustanovi za stara lica.
Posle smrti svoje majke, Đina je našla i Vjerinu gimnazijsku svesku koju je ona predano čuvala kroz sva svoja životna seljenja. Tu svesku, kao i nekoliko rečnika, uručila je direktorki Gimnazije Sofiji Blagojević, na svečanosti koja je povodom donacije upriličena danas u GC „Srem“ Ruma.
Direktor Zoran Slavujević je istakao da je ovo dan od velikog značaja za GC „Srem“.
– Ja sam zahvalan što ovim gestom odajete priznanje ovom gradu gde je porodica Lubarda provela jedan deo svog života. To je za nas jedan značajan kulturni događaj. Drago mi je što smo od naših dragih gostiju dobili komplimente da ne zaostajemo za sličnim domovima, po nivou usluga, koji se nalaze u zapadnim zemljama. Mi želimo da, uz kvalitetan smeštaj, starije osobe se bave i umetnošću – muzikom, pozorištem, slikarstvom – rekao je Zoran Slavujević i Đini Lazar i Antunu Unterbergeru poklonio po jednu sliku koje su nastale na Likovnoj koloniji koju redovno organizuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.