20.10.2017.
Aktuelno

Vorki tim Ruma

Filmsko sećanje na Slavka Vorkapića

Vorki tim od 2005. godine, svakog oktobra organizuje filmsko veče posvećeno sećanju na Slavka Vorkapića, poznatog režisera i montažera, koji je rođen u Dobrincima, a umro u oktobru 1976. godine u Španiji. Godinu dana kasnije, 2006. postavljena je i spomen ploča Slavku Vorkapiću u rodnim Dobrincima – to je jedini spomenik ovom velikanu filmske umetnosti u svetu.
Filmsko veče je održano sinoć u Kulturnom centru, a tom prilikom su prikazani inserti iz Vorkapićeve privatne kolekcije, kao i segmenti iz prethodnih filmskih večeri i njegova tri eksperimentalna filma.
Kao film iznenađenja publika je imala priliku da pogleda prvi kanadski horor film „Maska“ na kojem je, delom radio i Slavko Vorkapić.
– U tom filmu se pojavljuju tri scene snoviđenja koje je on trebalo da uradi. To je njima bilo skupo, tako da su ti delovi filma rađeni po njegovim uputstvima i on se nalazi na špici. Zanimljivost ovog filma je da je on crno – beli, dok su ta snoviđenja u boji i u 3D tehnici. To je prvi put da se tako radilo, sa 3D tehnikom, jer je film iz 1961. godine – kaže Dragan Cakić, predsednik Vorki tima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.