05.10.2017.
Društvo

Две dеценије Специјалног rезервата pрироде Засавица

Првих 20 година

Специјални резерват природе Засавица на свечаности у Визиторском центру прошлог петка, 29. септембра обележио је 20 година постојања. Давне 1997. године Влада Србије прогласила је Засавицу специјалним резерватом природе прве категорије и дала га на управљање, у то време по први пут невладиној организацији, Покрету горана Сремске Митровице.
Овај простор настањен је многим ретким биљним и животињским врстама и јединствен је по много чему. За ове две деценије кроз Засавицу је прошло 500.000 гостију, од тога 50.000 странаца пре свега захваљујући кампу у оквиру резервата.
Свечаност у част Засавице била је прилика и да управник резервата Слободан Симић подсети како је открио Засавицу.
– Кад људима причам како је Засавица откривена, сви мисле да је то козерија. А прича је жива истина. Ја сам отишао у Засавицу и најео се печења код стрица моје друге бивше жене и кад ми је било досадно да седим за столом, сетим се неке баре коју су ми помињали и питам домаћине, какву ви то бару овде имате. Кажу они, има ту бара иде негде до Дрине. И ја тог дана, са те славе, одем на Шумареву ћуприју у Засавици један и тамо откријем и себи и Митровици и Србији нову реку. Мени је Засавица изгледала као нека митска река, потпуно изгубљена и заборављена. Околни мештани којима су њиве ударале у Засавицу, знали су за њу, али они којима су њиве ишле према Сави појма нису имали. Тај сусрет са Засавицом је био као неко провиђење. Окупио сам пријатеље из Покрета горана и обишли смо бару и ја сам одмах видео да ту има неког лудила. Нисам религиозан, али признајем да се тада у мом животу догодило истинско чудо – испричао је Симић.
Захваљујући умбри, јединственој риби која је пронађена у бари, Засавица је проглашена за специјални резерват природе.
– Наш мото је 20 година љубави и заштите. Ми смо пре свега добри домаћини, овде се нико није лоше осећао и у октобру зато очекујемо 500.000 посетиоца. Имам сјајну екипу и моја је срећа да сам умео да изаберем сјајне људе који ће заједно самном да воде овај резерват 365 дана у години. Без тога нема успеха. А то могу да изнесу само они који воле свој посао и који га раде са задовољством. Имам привилегију да сам један од ретких људи који је успео да од хобија направио посао од којег може да живи – истакао је Слободан Симић.
У резерват је до сада уложено око три милиона евра. Засавица се истиче у погледу заштите природе, развоја одрживог туризма, а препознатљива је и по развоју аутохтоних раса и производа од тих животиња.
– Са сигурношћу могу рећи да је Засавица најпознатији резерват природе у Србији, као и да је међу најпознатијим резерватима природе у Европи и свету због магарећег програма, аутохтоних раса и производа које нудимо. Не постоји ниједно признање у земљи из области заштите животне средине и туризма које Засавица за ових 20 година није добила – са поносом је изнео ове податке управник резервата.
Оно што Симић такође истиче је и чињеница да је од 1997. до данас свака власт у Сремској Митровици подржавала развој Засавице. Специјални резерват природе Засавица са сигурношћу јесте бренд Сремске Митровице, а како је истакао митровачки градоначелник Владимир Санадер, за Сремску Митровицу је Засавица окосница туристичког развоја.
– Ми ћемо се трудити да и у наредним годинама акценат ставимо на туристичку понуду града, пре свега на природни резерват Засавица и антички Сирмијум. План је да се још нека језера ставе у функцију, да отворимо још кампова, бициклистичких стаза и рута, да повежемо Засавицу и Фрушку гору, а све то преко Сирмијума, јер верујем да сви можемо добро да живимо од туризма – изјавио је Санадер.
Свечаности поводом 20 година Засавице присуствовао је и министар заштите животне средине Горан Триван, који је истакао да је Засавица пример да у Србији није немогуће трајати 20 година и да Покрет горана добро газдује овим резерватом, који је пример континуитета и љубави.
Директорка Завод за заштиту природе Војводине Биљана Пањковић обавестила је присутне да је Завод урадио нову студију заштите Засавице, са проширењем граница и да се студија налази тренутно у министарству. Очекује се да ће се добити нова уредба о резервату Засавица о ширим границама и она ће такође бити дана на управљање Покрету горана из Сремске Митровице.
Управник резервата, посебан као и увек, је свима онима који су последњих 20 година помагали и промовисали специјални резерват природе уручио необичне захвалнице. Захвалнице у облику лицидерског срца и слике добиле су и М новине, медијска кућа која је увек радо промовисала Засавицу.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.