31.08.2017.
Aktuelno

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici

Pojačana kontrola saobraćaja u zoni škola

Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici preduzeće, na početku i u toku nove školske godine, niz preventivnih mera i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola i bezbednosti školske imovine.
U toku septembra, saobraćajni policijski službenici obavljaće pojačane kontrole saobraćaja na putevima, ulicama i raskrsnicama u zonama škola, kojima se najčešće kreću učenici pri dolasku u školu i po povratku kući, zavisno od rasporeda školskih časova. Akcija će, po potrebi, biti nastavljena i u oktobru.
Pojačane kontrole saobraćaja biće posebno usmerene na sankcionisanje prekršaja vožnje nedozvoljenom brzinom i nepropuštanje pešaka, posebno đaka, na obeleženim pešačkim prelazima.
Najveća pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu i kojima će saobraćajna policija pružati pomoć na prilazima školama. U septembru i oktobru, đacima – prvacima biće održana serija predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju.
Takođe, policija će pojačati patrolno-pozorničku delatnost u blizini škola, posebno na mestima gde su uočeni češći bezbednosni događaji. Aktivnosti će biti usmerene na suzbijanje i otkrivanje eventualnih krivičnih dela, posebno sa elementima nasilja i u vezi posedovanja i prodaje opojnih droga u zonama škola.
Školski policajci intenzivno će obilaziti škole u cilju pružanja pomoći i efikasnije zaštite učenika i školske imovine.
U okviru preventivnog delovanja, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici i Odeljenja za vanredne situacije, u saradnji sa školskim upravama na području Srema, u septembru počeće realizaciju projekta „Osnovi bezbednosti dece“.
Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovan u toku cele školske godine, u svim odeljenjima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, a obuhvata sledeće nastavne teme: 1. Policija u službi građana, 2. Nasilje kao negativna društvena pojava, 3. Bezbednost dece u saobraćaju, 4. Prevencija i zaštita dece od zloupotreba opojnih droga i alkohola, 5. Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, 6. Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, 7. Zaštita od požara, 8. Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.
Za predavanja su zaduženi naročito obučeni policijski službenici koji poseduju sertifikat za rad sa maloletnicima.
Cilj Projekta je razvoj bezbednosne kulture učenika, u smislu njihove edukacije o bezbednosnim rizicima i pretnjama kojima mogu biti izloženi, načinima prevencije i veštinama ostvarivanja bezbednosne zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.