03.08.2017.
Aktuelno

Kako radnici preživljavaju visoke temperature?!

Padaju u nesvest od vrućine, a rukovodstvo se „pravi ludo“

Zbog teških uslova rada tokom jula, u neklimatizovanim halama na više od 40 stepeni Celzijusa sredinom meseca štrajkovali su radnici valjevskog „Gorenja“. Istina, osnovni zahtev radnika bio je povećanje zarada za 5.000 dinara, međutim isticali su i teške uslove rada u vrelim letnjim danima. Nakon nekoliko dana štrajka, postignut je dogovor sa rukovodstvom fabrike. Dogovoreno je da zarade svim radnicima u proizvodnji budu povećane za 3.000 dinara, svi zaposleni će dobiti povećanje toplog obroka za 1.000 dinara, dok će, za jul, zbog otežanih uslova rada, radnicima u proizvodnji biti isplaćena i ranije dogovorena jednokratna naknada od 3.000 dinara. No, po svemu sudeći i dalje će zaposleni raditi u neklimatizovanim prostorijama.
Ništa bolja situacija nije ni u većini sremskomitrovačkih fabrika. Međutim, za razliku od Valjevaca, Mitrovčani nemaju hrabrosti da štrajkuju iako su uslovi rada na visokim temperaturama nehumani.
Prema informacijama do kojih smo došli proizvodni pogoni firmi „Eurocajt“, „Hajleks“ (nekadašnji „Lames“) i „Kuper standard“ nisu klimatizovani, te se radnici „kuvaju“, jer je temperatura vazduha u pogonu preko 38 stepeni. Zbog previsoke temperature zaposleni padaju u nesvest, ne mogu normalno da funkcionišu, a norma mora da se istera.
Zoran Stević, predsednik sindikata firme „Hajleks“ kaže da im je prošle godine rukovodstvo obećavalo da će proizvodni pogon klimatizovati ove godine.
– Međutim, došlo je promene vlasnika, tako da ni ovog leta nemamo klime u pogonu. Stavili su neke ventilatore, i nekoliko novih aparata sa hladnom vodom. Međutim i dalje je pretoplo, jer mašine rade, ne mogu ventilatori da rashlade prostoriju. Ubacili su nam još jednu pauzu u drugoj smeni, tako da sada imamo četiri pauze. Ali se i dalje jako teško podnose ove vrućine. Klimatizacija pogona košta 200.000 evra, valjda im je to skupa investicija. Kažu da se za sledeću godinu planira da se uradi klimatizacija. Videćemo šta će od toga biti – navodi Stević.
Predsednik sindikata „Kuper standarda“ Bogdan Trubić kaže da ni u njihovim proizvodnim pogonima ne postoje klime, već samo ventilacija koja izvlači isparavanja gume.
– U pogonu je pretoplo, čuo sam da je nedavno jednim radniku pozlilo jer se napio hladne vode i u ušao u vrelu prostoriju. Hala ima dosta kvadrata, puno je takozvanih toplih presa. Uspeli smo da izdejstvujemo dve nove pauze od po deset minuta u drugoj smeni, da radnici mogu malo da se osveže i predahnu – navodi Trubić.
Nažalost, iako smo menadžmentu „Kuper standarda“ i „Eurocajta“ dostavili pitanja zbog čega proizvodni pogoni nisu klimatizovani i da li je možda zbog prevelike vrućine došlo do skraćenja radnog vremena, odgovore nismo dobili. Iz „Eurocajta“ su nam rekli da je direktorica Dragana Perić na godišnjem odmoru i da će na pitanja odgovoriti čim počne da radi, a da niko drugi ne može da nam daje bilo kakve informacije. Sa druge strane, Aleksandra Jakšić iz „Kuper standarda“ je u svom dopisu navela sledeće: „S obzirom da je sezona godišnjih odmora u toku, trenutno ne možemo da Vam obezbedimo odgovore usled odsustva osoba iz korporativnih komunikacija koje su relevantne da daju odgovor na ovu temu“.
Sa druge strane, pogon „Iton elektrika“ je klimatizovan, te kako kaže predsednica sindikata u ovoj firmi Nadežda Sremac, radnicima ne smetaju visoke spoljne temperature.
Ovom problematikom bavio se i portal Mitrovački sindikat, koji navodi da je Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu propisano je da je u radnim prostorijama maksimalna temperatura 28 stepeni. Na portalu je i savet zaposlenima koji imaju sindikat da zahtevaju od sindikalista da upute rukovodstvu zahtev da temperature i ostali parametri u radnim prostorijama budu u skladu sa propisima.
– Ukoliko poslodavac to ne učini, sindikat treba da se obrati nadležnoj inspekciji. Zavisno od toga šta bude preduzeto, zaposleni će zaključiti da li stvarno imaju sindikat ili samo neku grupu koja sebe zove sindikatom. Tamo gde nema sindikata, kao što je slučaj u „Eurocajtu“ zaposleni mogu lično, pojedinačno ili grupno da se obrate rukovodstvu ili inspekciji rada – navode sa portala Mitrovački sindikat.
Načelnik Inspekcije rada Sremskog okruga Vladan Tanasić kaže da tokom ovih letnjih meseci nije bilo obraćanja zaposlenih koji rade u zatvorenom prostoru, kod poslodavca na teritoriji Sremskog upravnog okruga, vezano za rad na visokim temperaturama.
– U skladu sa nalogom direktora Inspektorata za rad Republike Srbije od 27. juna inspektori rada vrše preventivno postupanje radi zaštite zdravlja zaposlenih pri radu na visokim temperaturama. Prema ovom nalogu, inspektori rada upozoravaju poslodavce, naročito u oblasti poljoprivrede i građevinarstva da, kada temeperatura u letnjem periodu prelazi 36 stepeni, smatra se da zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Zbog toga je Vlada Republike Srbije 2007. godine donela peporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktonom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada. S obzirom na sadržaj ovog naloga, izdate preporuke, uočene rizike, kao i zbog ograničenog broja inspektora rada, fokus ovog vida preventivnog postupanja inspekcije rada je bio na zaštitu zdravlja zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama. Ukoliko zaposleni koji rade u zatvorenom smatraju da im je u toku rada ugroženo zdravlje kao i da poslodavci krše propise u oblasti bezbednosti i zdravlju na radu, mogu se pismenim putem obratiti inspekciji rada koja će dalje preduzeti mere u skladu sa zakonom – kaže Tanasić.
Nesporna je činjenica, da velike vrućine utiču na psihofizičko stanje čoveka, kao i na njegovu motoriku. Naravno da je prilikom rada na visokim temperaturama, u zagušljivim prostorijama nerealno da se ostvari norma kao kada se radi u optimalnim uslovima.
No, po svemu sudeći, pošto se niko nije žalio inspekciji, a i sindikati nemaju dovoljno snage da pokrenu zaposlene na štrajk, i ovog leta će Mitrovčani koji rade u fabrikama da se kupaju u znoju na plus 40 u pogonu. I jedva će čekati onu kratkotrajnu pauzu da izađu napolje i udahnu vazduh na plus 38 u hladu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.