03.08.2017.
Hronika

PALATA PRAVDE: Slobodan stokanović osuđen za remećenje javnog reda i mira

„Ići ću u zatvor, osećam se poniženo“

Presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici od 23. maja Slobodan Stokanović osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dinara zato što je 17. avgusta prošle godine ispred zgrade Skupštine Grada Sremska Mitrovica narušavao javni red i mir, vršenjem nasilja nad drugim, na taj način što se Nenadu Lemajiću prvo obratio rečima „Kud na tebe baksuze da naletim“, a zatim mu zadao jedan udarac otvorenom šakom u predelu lica. Ovo je epilog sudanije Stokanović – Lemajić.
Prvostepenu presudu Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici potvrdio je Prekršajni apelacioni sud u Novom Sadu 9. juna, kojom se Stokanović žalio. Žalba je rešena u veoma kratkom roku, s obzirom na to da ju je Stokanović poslao 2. juna, a nedelju dana kasnije je Prekršajni apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio prvostepenu presudu mitrovačkog Prekršajnog suda.
Slobodan Stokanović osuđen za remećenje javnog reda i mira ogorčen je zbog ovakve presude.
– Imam osećaj da sam unapred osuđen, jer je sve okončano u ekspresnom roku. Po ovoj presudi ispada da sam kriminalac i delikvent. Još ću razmisliti da li ću u zatvor ili ću platiti kaznu. 20.000 dinara je pola moje penzije koju sam pošteno zaradio, a dočekao sam da mene, bivšeg načelnika Policije koji ima 77 godina, ponižavaju. Nije stvar u novcu, ljudi mi se nude da mi pomognu i plate oni kaznu. Hvala im, ali ne treba mi ničija pomoć. Osećam se poniženo kao čovek. Nemam reči za presudu – prokomentarisao je za M novine Slobodan Stokanović.
Podsetimo, Policija je po službenoj dužnosti podnela prekršajnu prijavu protiv Slobodana Stokanovića, koji je optužen da je 17. avgusta prošle godine nakon verbalnog sukoba sa Nenadom Lemajićem ispred zgrade Skupštine, fizički napao Lemajića.
U svojoj žalbi Prekršajnom apelacionom sudu u Novom Sadu Stokanović tvrdi da nije istina da je „prebio“ Lemajića, već da ga je samo odgurnuo.
– Da sam hteo mogao sam da ga fizički „prebijem“ iako sam tada imao 77 godina, a što mi nije ni palo na pamet jer on nije dostojan, i pored ogromnog zla koje mi je ranije naneo. Veliki broj građana mi zamera što ga nisam isprebijao, jer je to čovek o kome u gradu Sremska Mitrovica retko ko ima lepo mišljenje, osim njegovih političkih pulena koje je doveo na vlast prljavim mahinacijama i drži ih na konopcima kao u lutkarskom pozorištu. Kako sam kasnije saznao lekarsko uverenje mu je izdao dr Miroslav Kendrišić njegov „partijski drug“ a što može da bude i sukob interesa. Kao iskusnom policajcu bilo mi je jasno da je to sve obična lakrdija, jer za par sati stvari se bitno menjaju i da će ti rezultati biti sasvim drugačiji. Da li je veći prekršaj načinjen mojom izjavom: „Gde naletih na baksuza“ ili onim njegovim vulgarnim rečima „Marš u tri ….. materine“? Da je tako bilo potvrdio je svedok Svetislav Miladinović, što sud tokom celog postupka nije uzeo u obzir prilikom utvrđivanja odgovornosti i odmeravanja kazne, a što je jedina i prava istina – naveo je u žalbi Apelacionom sudu Stokanović.
Bilo kako bilo, Prekršajni sud u Sreskoj Mitrovici je utvrdio da je Slobodan Stokanović odgovoran za ovaj prekršaj pa ga je proglasio odgovornim i izrekao mu minimalnu novčanu kaznu sa uverenjem da će izrečene kazne uticati na okrivljenog da ubuduće ne čini ovakve ni druge prekršaje.
Na osnovu člana 9. stav 1. Zakona o javnom redu i miru ko vređanjem drugog ili vršenjem nasilja nad drugim ili pretnjom narušava javni red i mir kaniće se novčanom kaznom od 20. 000 do 100.000 dinara ili kaznom zatvora od 10 do 30 dana.
Stokanović može da bude nezadovoljan odlukom Suda, ali njegova greška je ta što se tokom celog procesa branio sam. On tvrdi da bi bilo isto i da je imao advokata, jer je kako navodi „unapred bio osuđen“. Da li bi odluka Suda bila drugačija, nikada nećemo saznati. Na kraju, ostaje da se vidi da li će bivši načelnik policije platiti državi 20.000 dinara i tako napuniti državnu kasu ili će pak kaznu pošteno odslužiti u zatvoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.