01.08.2017.
Aktuelno

Muzej Srema

Izložba replika rimskih amfora

Od 4. do 31. avgusta u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici biće organizovana izložba pod nazivom „Replike rimskih amfora“ Dragoslava Markova, Mitrovčanina koji trenutno živi na Floridi. Autor izložbe je Jasmina Davidović, arheolog viši kustos Muzeja Srema.
Velika ljubav je osnova ovog projekta, ljubav Dragoslava Markova prema amforama, njihovom obliku, veličini i značaju u rimskom životu.
Šta su amfore bile i za šta su korišćene, ujedno je jednostavno i komplikovano pitanje. Sama posuda je ustvari vrsta lonca sa dve drške i vratom koji je znatno uži od ostatka tela. Korišćene su za smeštaj tečnosti i čvrstih materijala kao što su žitarice. Nedekorisane grube amfore, sa donjim delom koji se konično sužava prema dnu u obliku špica su bile standardni transportni kontejneri na Mediteranu. Najpoznatije mesto sa nalazom rimskih amfora je veštačko brdo u Rimu, koje je napravljeno od delova razbijenih amfora za prevoz maslinovog ulja iliti fragmenata amfora (kako vole arheolozi da kažu) koje su pristizale u ovaj najveći rimski grad.
Angažovanje tima lončara koji su predano izrađivali amfore po želji Markova je jedan veoma značajan deo procesa eksperimentalne arheologije kojom se Markov nesvesno bavio ovim postupkom. Oni koji se bave proučavanjem rimske keramike mogu samo da žale što nisu učestvovali u ovom procesu jer je jako važno znati i razumeti proces pravljenja posuda, upoznati razne tehnike i naučiti proces pečenja iste, posebno za izradu velike forme posuda kao što su amfore koje su specifične zbog veličine, debljine i količine gline koja treba da stoji stabilno i da se ispeče bez problema. Lončarska radionica iz Obrenovca, vlasnika Dragana Đorđevića, zaslužna je za izradu ovih prekrasnih primeraka koji ipak nisu uvek bili savršena kopija rimskih oblika. Treba pomenuti majstore lončare koji su ih izrađivali i to su: Profir Nešić, Ivan Jakovljević, Nemanja Đukanović i Nemanja Đorđević.
Za izradu ovih primeraka bilo je potrebno imati puno strpljenja, probati i učiti na greškama da bi se došlo do konačnog rezultata… Dragoslavu Markovu je to uspelo, on danas ima zbirku od 59 amfora, rađenih u tipovima koji su njemu bili posebno dragi. Nekima je bio toliko impresioniran da ih je ponovio, neke čak uradio i tri puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.